OH - 01.08.2021 19:03

Amerika má najlepšie bodujúceho basketbalistu histórie. Pomohol debakel Čechom

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Olympijské hry sú aj o prekonávaní rekordov, a to nielen atletických. Padajú aj v prípade veľkých individualít v rámci kolektívnych športov a jedného veľkého prvenstva sa dostalo Kevinovi Durantovi. 32-ročný krídelník nahádzal v zápase Spojených štátov amerických s Českou republikou 23 bodov, čo z neho spravilo najlepšie bodujúceho hráča v histórii amerického mužstva. Nejde pritom o žiadnu maličkosť a v štatistike za sebou drží Carmela Anthonyho, LeBrona Jamesa či Michaela Jordana.

Po skupinovej fáze je tak Durant na 354 bodoch a očakáva sa, že do konca turnaja ešte pár desiatok pridá. Spomenutý a prekonaný Anthony nahádzal 336 reprezentačných bodov, LeBron 273. Viac ako dvesto bodov má na svojom konte aj David Robinson, Michael Jordan a Charles Barkley. Americkí basketbalisti z ostatných desiatich olympijských turnajov osemkrát brali zlato. Nevyšli im len turnaje v Aténach a Soule. Kým o zostavách snov z rokov 1992 či 2012 sa skladali chválospevy, súčasný káder za taký jagavý považovaná nie je. Turnaj navyše začal prehrou s Francúzmi 76:83, no odpoveď prišla presvedčivými víťazstvami nad Iránom aj Českou republikou. Vo štvrťfinále hrajú Američania so Španielmi.

Skeptici očakávajú, že by USA mohli zakopnúť a senzačne ostať bez cenného kovu. To však zostava okolo Duranta, Tatuma, LaVinea či Lillarda odmieta pripustiť. Nad Iránom zvíťazila 120:66 a nad Českou republikou 119:84. V úvode pošramotené sebavedomie je teda obnovené a proti Španielom si veria. Práve tohto súpera Američania zdolali v semifinále turnaja v Riu a kým európsky celok dokráčal k bronzu, favorit presvedčivo ovládol finále proti Srbsku. Tohtoroční Španieli postúpili z vyrovnanej základnej skupiny v konkurencii Slovinska či Argentíny z druhého miesta.