OH - 01.08.2021 23:11

Britská BMX-kárka predviedla v olympijskom finále dosiaľ nevidený trik

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Súčasťou olympijského programu v Japonsku je až jedenásť cyklistických disciplín, z toho dve v kategórii BMX. Upravené bicykle s dvadsaťpalcovými kolesami patria pod päť kruhov od Pekingu 2008 a súťaží sa v pretekaní aj v predvádzaní freestyle trikov. Ženskú časť súťaže v predvádzaní svojho jazdeckého umenia ovládla Britka Charlotte Worthingtonová, ktorá šla do poriadneho rizika, no súperkám v konečnom dôsledku nedala žiadnu šancu. Vo finálovej jazde predviedla 360-stupňové salto vzad, ktoré doteraz nedokázala na súťaži skočiť žiadna žena. Trik jej dokonca na prvý pokus nevyšiel, no nabrala dostatok odvahy zopakovať a napraviť ho.

Pád v prvom finálovom kole ju síce držal na nižších priečkach priebežného hodnotenia a okupovala siedme miesto. Potom však prišla oprava, ktorá rodáčku z Manchestru zapísala do histórie. Jej súčasťou bolo okrem backflipu aj salto vpred, jazda po stenách a zopár ďalších pohľadných kúskov, ktoré porota vyhodnotila na 97,5 bodu. Američanka Hannah Robertsová predviedla svoju lepšiu jazdu v prvom kole, hodnotená bola na 96,10 a uspokojiť sa musela so striebornou medailou. Bronz putoval Švajčiarska za Nikitou Ducarrozovou.

"Je to neskutočné! Čakám, kedy sa zobudím. Snívala som o tomto dlhé roky, nepripúšťala som si žiaden tlak po páde v prvom kole. Tieto veci musíte veľmi rýchlo hodiť za seba a skoncentrovať sa nanovo," nadšene povedala Angličanka so zlatou medailou v rukách. Poklonu zároveň zložila aj iba devätnásťročnej striebornej Američanke Robertsovej. Pochválila jej prácu, vďaka ktorej cíti konkurenciu a potrebu neustále na sebe pracovať. Ocenila aj jej jazdu v prvom kole, ktorá ju dlho držala na priebežnom prvom mieste a Worthingtonová si uvedomovala, že pokiaľ ju chce zosadiť, musí predviesť backflip.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora