OH - 02.08.2021 08:51

Diskvalifikovaný boxer trucoval ako dieťa. Odmietal opustiť ring

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Box sa radí medzi športy, ktorých olympijské obsadenie nepozostáva z absolútnej svetovej špičky. Cítiť to bolo v nedeľnom štvrťfinálovom zápase medzi Mouradom Alievom a Frazerom Clarkeom. Prvý menovaný súpera opakovane zasiahol hlavou, čo neušlo pozornosti ringového rozhodcu a francúzskeho reprezentanta diskvalifikoval. Brit tak mal uľahčený posun medzi kvarteto najlepších v superťažkej váhe, no tým tragikomédia ešte iba začínala. V Moskve narodený francúzsky olympionik verdikt odmietal prijať a poňal to v štýle, ktorý na olympiádu rozhodne nepatrí. Hneď niekoľkými prejavmi dal najavo svoj hnev a nakoniec sa usadil do rohu ringu, odkiaľ odmietal odísť.

Začal zahodením chrániča zubov, následne udrel do neďalekej televíznej kamery, presunul sa k bodovým rozohodcom a chvíľu na nich apeloval v presvedčení, že to on má byť víťazom duelu. Svoj výstup zakončil protestným usadením, v ktorom ho nepriamo podporil aj jeho tím. Ten mu priniesol vodu a pri proteste mu robil spoločnosť. Viac ako tridsať minút trvalo, kým Aliev držal obsadený ring a neumožnil naplnenie ďalšieho programu. Potom svoj truc ukončil a odišiel do útrob haly. Dospel však k presvedčeniu, že by mal pokračovať, vrátil sa do ringu a sadol na ďalšiu štvrťhodinu.

Prekvapení a bezmocní organizátori nemali veľa možností, ako vicemajstra Európy v superťažkej váhe odprevadiť. Ten si je istý, že hlavou Clarkea neudrel, čo viackrát zopakoval aj v pozápasovom rozhovore. "Bol to spôsobom, akým som ukázal, že rozhodnutie nebolo spravodlivé. Celý život som trénoval, aby som sa dostal na olympiádu a tam som prehral pre verdikt jedného rozhodcu," hneval sa boxer, ktorý v olympijskej kvalifikácii tohto súpera dokázal zdolať 4:1 na kolá.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora