OH - 04.08.2021 12:47

Veľkolepá rozlúčka! Gymnastka absolvovala všetky OH od roku 1992

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Medzi veľké postavy športového galapredstavenia v Tokiu sa rozhodne zaradila gymnastka Oksana Čusovitinová, ktorá súťažila na neuveriteľných ôsmich olympiádach. Hájila pritom farby troch rôznych krajín a jej impozantný príbeh začal na začiatku 90. rokov, kedy brala zlato v tímovej súťaži. Päťnásobná medailistka z majstrovstiev sveta pritom pod piatimi kruhmi nevynechala event v Barcelone, Atlante, Sydney, Aténach, Pekingu, Londýne, Riu de Janeiro a ani v Tokiu.

Cenných kovov počas svojho dlhoročného pôsobenia nepozbierala veľa, ale zaznamenala viaceré výborné umiestnenia. V Číne ukoristila striebro na koni, v Británii obsadila v rovnakej disciplíne piatu priečku a v Brazílii bola o dve pozície nižšie. Aj v štyridsiatich šiestich rokoch sa opäť dokázala predviesť na najvyššej úrovni a hoci bola hala poloprázdna, dočkala sa potlesku v stoji od všetkých prítomných, dokonca aj od rozhodcov.

Začínala ako reprezentantka Sovietskeho zväzu, na prelome milénií sa presťahovala do Nemecka a reprezentovala túto krajinu, aby sa v závere profesionálneho pôsobenia vrátila do rodného Uzbekistanu. Počas otváracieho ceremoniálu v Tokiu bola uzbeckou vlajkonosičkou a výprava tým jasne deklarovala, že Čusovitinová je legendou nielen pre gymnastickú obec, ale pre široké športové prostredie. Už pred eventom avizovala, že pôjde o jej poslednú olympiádu, no v kuloároch sa špekuluje o tom, či je Paríž 2024 skutočne totálne nereálny.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora