OH - 06.08.2021 10:45

Teší sa na nový život. Bohatá kariéra Mateja Tótha končí

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Koniec kariéry a olympijská rozlúčka s disciplínou pre chodca Mateja Tótha nemala medailovú príchuť. V ubíjajúcich horúčavách japonského Sappora obsadil konečné 14. miesto a za zlatým Dawidom Tomalom zaostal o šesť minút. Značne vyčerpaný slovenský reprezentant mal v nohách poslednú päťdesiatku svojej kariéry, no poňal ju hrdinsky a so cťou. Ochotne komunikoval s novinármi a hoci mu organizátori priviezli vozík, na ktorý sa mohol usadiť, odmietol ho. Rozlúčiť sa chcel na nohách. Približne po polovici pretekov začal strácať kontakt so špičkou, elitní chodci sa odpútali vo vedúcej skupinke a sen o cennom kove sa v tej chvíli rozplýval. Majster sveta priznal, že po psychickej stránke bolo v tej chvíli veľmi náročné udržať koncentráciu.

"Určite to bola jedna z najťažších a najzložitejších päťdesiatok, aké som šliapal. Ak by som nemal obrovskú motiváciu dôjsť do cieľa, asi by som ju ani nedokončil. Nie som spokojný a som možno aj trochu sklamaný, ale určite som posledné preteky absolvoval so cťou. V každom metri, v každej sekunde strávenej na trati, som spravil maximum možného. Chcel som sa rozlúčiť so vztýčenou hlavou, aby som sa mohol každému pozrieť do očí. To bolo pre mňa po 30. kilometri, keď som stratil kontakt s najlepšími, asi najdôležitejšie," povedal novinárom po poslednom vystúpení svojej vyše dvadsaťročnej kariéry.

V kariére sa naučil počúvať svoje telo a v minulosti už absolvoval chôdzu, v ktorej na zanedbanie tohto bodu kruto doplatil. Aj preto sa na Olympijských hrách 2021 značná čas jeho ambícií koncentrovala na vôľu dokončiť. Pred finišom ním lomcovali emócie, no je pripravený na novú životnú etapu. "Zažíval som niečo veľmi podobné, ako keď som vyhral na olympiáde v Riu, na svetovom šampionáte v Pekingu aj na striebornom európskom v Berlíne. Emócie boli rovnako silné, akurát chýbala radosť z úspechu. Som hrdý na moju 26 rokov trvajúcu kariéru, no zároveň som rád, že je to už všetko za mnou. Síce si len veľmi ťažko viem predstaviť, čo bude zajtra a čo bude bez chôdze, ale veľmi sa teším na nový život," dodal pre web atletika.sk zlatý medailista z Ria 2016 a majster sveta z Pekingu 2015.