OH - 06.08.2021 23:57

Ovládne Čína po trinástich rokoch medailové hodnotenie?

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Najväčšie olympijské výpravy tradične bojujú aj o to, kto bude mať na konci všetkého najlepšiu medailovú bilanciu. Tokio prežíva záverečný súťažný víkend a pozornosť bude tejto štatistike venovaná oveľa vo väčšom ako v predošlých dňoch. Po piatkovom programe poradiu kraľovala Čína, ktorá pozbierala 79 medailí, z toho 36 zlatých. Druhí Američania síce pozbierali o jedenásť kovov viac, avšak poradie určujú tie zlaté, ktorých majú zatiaľ 31. Nasleduje Japonsko s 24 triumfmi a Veľká Británia s 18.

Práve USA mali suverénne najlepšiu bilanciu pred piatimi rokmi v Riu, kedy pozbierali 121 cenných kovov, z toho štvrtinu zlatého odlesku. Nasledovala Veľká Británia, Čína, Rusko a Nemecko. Veľmi podobné to bolo aj štyri roky predtým v Londýne, v Aténach, Sydney a Atlante. Od roku 1996, iná krajina vyhrala toto hodnotenie len jediný raz. V Pekingu to dokázali domáci Číňania, ktorí sú vo vedení aj aktuálne, dva dni pred koncom OH.

Cenný kov už dokázalo vybojovať 89 rôznych krajín. Slovensko má zatiaľ jedno zlato a dve striebra, čo je v ére samostatnosti spolunajnižší počet. S tromi medailami (1-1-1) sa naša výprava vrátila aj v roku 1996 z Atlanty. Naopak, v Aténach a Pekingu bolo medailí až šesť. To nás však reprezentovala zhruba šesťdesiatčlenná výprava a žatvu vodákov doplnil Jozef Krnáč a Jozef Gönci respektíve Zuzana Štefečeková a David Musuľbes.

Do japonskej metropoly cestovali štyri desiatky našich športovcov. Momentálne je našim najväčším želiezkom v ohni štvorkajak s Balážom, Myšákom, Vlčekom a Botekom. Počas víkendu sa rozdajú medaily v 48 disciplínach.