OH - 07.08.2021 08:39

MOV sa zastal Cimanovskej. Suspendoval jej trénerov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Bielorusko vyslalo na Letné olympijské hry 2020 početnú výpravu, ktorá pozostávala zo 105 členov. Jeden kontroverzný prípad sa tak zdanlivo môže stratiť, no okolo bežkyne Kristiny Cimanovskej vznikol poriadny rozruch. Šprintérke na stometrovú a dvestometrovú trať prikázali štart aj v štafete na 4x400 metrov, za čo svoj tím výdatne skritizovala na sociálnych sieťach. Následkom toho bol jej stiahnutie z olympiády aj údajný pokus o jej deportáciu do vlasti.

Športovkyňa sa momentálne zdržiava mimo bieloruského územia a pred časom novinárom povedala o krátkom a vystrašenom telefonáte od matky, ktorá ju prosila, aby sa domov nevracala. Vraj to nie je bezpečné. Medzinárodný olympijský výbor prípad prevzal pod svoju kontrolu, dvojicu trénerov Jurija Mojseviča a Artura Šumakova zbavil akreditácií a vylúčil z olympijskej dediny.

Hoci sú atletické disciplíny naplánované aj na záverečný víkend, MOV to odôvodnil ako počin v záujme športovcov. Až po konci olympiády nechá Bieloruský atletický zväz, Olympijský výbor aj samotných trénerov rozpovedať svoju verziu príbehu. O Cimanovskej rozhodne ešte počuť budeme a európske krajiny sa priam predháňali v ponukách jej azylu. Reagovalo Nemecko, Rakúsko, Česká republika aj Poľsko. Bežkyňa si mala vybrať poslednú spomenutú krajinu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora