OH - 08.08.2021 14:41

Šprintérske rekordy a superobuv. Bolt je proti, IIAF ju podporuje

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Atletika na olympiáde v Tokiu atakuje métu dvadsiatich rekordov, z toho tri majú prívlastok svetový. Veľa sa hovorí o špecifickom tartane, ktorý sa podobá trampolíne a šprintéri sa na ňom priam vyžívajú. Najkontroverznejšie je však svetové historické maximum, ktoré ustanovil Nór Karsten Warholm v behu na 400 metrov cez prekážky. Ten absolvoval za 45,94 sekundy, čo znamená, že doterajší rekord vylepšil o sedem desatín sekundy.

To sa mnohým na takejto krátkej vzdialenosti javí ako nereálne. Doterajšie maximum pritom vylepšil aj Američan Rai Benjamin, no nórsky atlét bol od neho predsa o čosi lepší a je prvým človekom na svete, ktorý túto vzdialenosť zvládol pod 46 sekúnd. O čom sa však hovorí ešte viac, je "superobuv", ktorú sa snažia vyvinúť viaceré značky. Je odľahčená, ohybnejšia a obsahuje špeciálnu penu s lepšou schopnosťou odrážania energie.

Tieto preteky zatiaľ vyhráva Nike s dizajnom Vaporfly, ktorý bol predstavený v roku 2016, pôvodne pre vytrvalcov. Podľa štúdií dokáže zlepšiť hrubý výkon športovca o dve až tri percentá a vďaka nej boli pokorené takmer všetky rekordy na dlhých vzdialenostiach. Ich šprintérsku verziu však nosí aj spomenutý Benjamin, za čo sa mu od Karstena Warholma dostalo kritických slov. Pri vytrvalcoch rozumie potrebe odpruženia, ale šprintérom by podobné "vychytávky" zakázal, nakoľko znižuju dôveryhodnosť atletiky a je to stále menej o výkonoch športovcov.

Atletická federácia v minulosti už upravovala pravidlá a určovala minimálnu hmotnosť či maximálnu hrúbku podrážky. Výrobcovia však na to promptne reagujú poupravením modelu podľa nových pravidiel. Medzi kritikov patrí aj Usain Bolt, ktorý tvrdí, že v takejto obuvi by jeho stometrový rekord bol rozhodne pod 9,5 sekundy a ťažko sa mu verí, že atletika dospela k tomu, že dovoľuje podobný technický doping. Za jeho čias bývali tretry nedotknuteľné a výrobcovia mali zákaz akokolvek ich modifikovať. Sebastian Coe, prezident Medzinárodnej atletickej federácie, stojí na opačnej strane barikády. Podľa neho vývoj nejde zastaviť a inovácie sú žiaduce vo všetkých oblastiach.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora