OH - 08.08.2021 19:59

Olympiáda má prvú transrodovú medailistku histórie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Olympijskými zlatými medailistkami vo futbale sú reprezentantky Kanady, ktoré vo vyraďovacej fáze zdolali Brazíliu, USA a Švédsko. Súčasťou tohto tímu je aj stredopoliarka Rebecca Quinnová a stala sa prvou transrodovou respektíve nebinárnou medailistkou pod piatimi kruhmi. Takí môžu na olympiáde štartovať od roku 2004, no pred Tokiom sa otvorený transrodový športovec nikdy na OH nekvalifikoval, nie to ešte dostal na stupne víťazov.

Pojmom "nebinárne pohlavie" sa označujú všetky rodové identity, ktoré sa necítia ako muž ani ako žena. Futbalistka tento svoj postoj prezentovala na jeseň a odvtedy vystupuje pod menom Quinn. Vidieť toto svoje meno na olympijskej súpiske ju, podľa vlastných slov, naplnilo hrdosťou, no mrzelo ju, že v minulosti na OH štartovalo množstvo športovcov, ktorí sa báli odhaliť pravdu. Bola pritom aj súčasťou bronzového družstva z roku 2016, ale to ešte pred zverejnením.

Spomedzi transrodových olympionikov bola v Japonsku najväčšia pozornosť venovaná vzpieračke Laurel Hubbardovej či skejtbordistke Alane Smithovej. "Dostávam správy od mladých ľudí, že nikdy predtým nevideli trans človeka v športe. Atletika je najvzrušujúcejšou súčasťou môjho života a ak môžem deťom dovoliť robiť šport, ktorý milujú, považujem to za svoj odkaz a preto som tu," vyhlásila futbalistka Quinn.

Spravodlivosť súťaženia bývalých mužov v ženskej súťaži, obzvlášť v silových disciplínach, je však stále nedoriešenou a kontroverznou témou. Medzinárodný olympijský výbor sľúbil, že do konca kalendárneho roka 2021 vypracuje dôkladny manuál a súbor pravidiel na túto tému. Ich prioritou bude bezpečnosť, spravodlivosť aj začlenenie. Na rozruch okolo austrálskej vzpieračky totiž neprišla včasná reakcia, no v Tokiu štartovalo v súčte 182 športovcov, ktorí sa otvorene hlásia ku LGBTQ+ komunite, čo je oproti Riu vyše trojnásobný nárast počtu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora