OH - 10.08.2021 18:02

Američan takmer zomrel. Vyradia disciplínu z olympijského programu?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Olympijské zlato v pretekoch na BMX tento rok získal Holanďan Niek Kimmann, ktorý vylepšil o šesť priečok svoje umiestnenie spred piatich rokov. Cenný kov skončil v rukách Kyea Whitea a striebro získal Carlos Ramírez, reprezentant Kolumbie. Obhajca zlata Connor Fields obsadil konečné ôsme miesto, no je rád, že vôbec ostal na žive. V semifinálových pretekoch totiž škaredo padol, museli ho previezť do nemocnice a výpočet jeho zranení vôbec neznie príjemne. Hospitalizovali ho s poranením mozgu a krvácaním doň, mal niekoľko zlomených rebier aj poškodené pľúca. Smrť rozhodne nebola ďaleko.

Stačila pritom sekunda. Americký bikrosár bol na priebežnej druhej priečke, no zasiahol zadné koleso Romaina Mathieuho a nasledoval brutálny pád. Po ňom sa mu nestihla vyhnúť hneď dvojica súperov, ktorá mu spôsobila rozsiahle zranenia. Či sa zúčastní olympiády 2024, je viac ako otázne a sám sa dokonca hnevá, keď dostane takúto otázku. "Uvedomujú si ľudia, že som takmer zomrel?" reagoval prostredníctvom Twitteru na množstvo správ, ktoré žiadajú čo najrýchlejšie vyriešenie jeho budúcnosti. Päť dní pritom ležal v tokijskej nemocnici a nepamätá si päť dní po nehode.

Čo s ním bude ďalej, vidí neisto aj on sám: "Vôbec netuším. Je čas uzdraviť sa, trochu si oddýchnuť a oceniť prácu všetkých ľudí okolo mňa, ktorí boli tento mesiac úžasní," Dvojnásobný zlatý medailista z majstrovstiev sveta a víťaz Panamerických hier je momentálne vďačný mnohým ľuďom, ktorí sa podieľali na jeho záchrane, zatiaľ čo v širšom kontexte sa zamýšľajú nad bikrosovou budúcnosťou pod piatimi kruhmi. Disciplína, ktorá má blízko ku extrémnym športom, takmer priniesla smrť v priamom prenose, všetkých vystrašila a nejde o nič, čo by si kompetentní chceli vziať na svedomie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora