OH - 12.08.2021 17:09

Olympiáda v Brisbane svetu vo veľkom predstaví nový šport

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Na olympijských hrách v roku 2032 by mal mať svoju premiéru netball. Nebude mať pritom postavenie malého a vedľajšieho športu, ale venovaná mu bude obrovská pozornosť. Olympiáda v predmetnom roku sa totiž koná v austrálskom Brisbane a práve naši protinožci sú absolútnou veľmocou v tomto športe. Z ostatných ôsmich šampionátov v tomto športe získala Austrália šesťkrát zlato. Vo zvyšných dvoch prípadoch prehrala finále proti Novému Zélandu. Úzku svetovú špičku dopĺňa Anglicko, Jamajka a Juhoafrická republika. Austrálsky netballový zväz teraz úzko spolupracuje so svetovou asociáciou tohto športu a Austrálskym aj Medzinárodným olympijským výborom. Šance na svoju veľkú prezentáciu má pritom viac ako dobré.

V Tokiu sa popri tradičných olympijských disciplínach predviedlo aj športové lezenie, skejtbording, softball či karate. Cestu na túto scénu si čoskoro začne hľadať aj netball. Ide o obdobu basketbalu, hranú primárne na ženskej úrovni, so siedmimi hráčkami na oboch stranách. Z Ameriky sa rýchlo rozšíril aj v oblasti Commonwealthu a dnes ho hráva viac ako 70 krajín po celom svete. Na MS 2019 v anglickom Liverpoole malo zastúpenie päť kontinentov a promotéri upozorňujú najmä na Malawi, ktoré obsadilo konečné šieste miesto. Na olympiáde v Tokiu sa pritom táto krajina netešila zo žiadnej medaily.

"Ponúka to príležitosť aj ostatným krajinám prebojovať sa do olympijskej medailovej tabuľky. Uvedomujeme si, že sa tento šport zatiaľ nehrá tak široko v rámci mužskej časti, ale toto je vec, pri ktorej sme veľmi sebavedomí, že v priebehu desiatich rokov zasiahneme oveľa širšie spektrum," hlásia Austrálčania. Už teraz by pritom radi motivovali mládež vidinou dostať sa na olympijské hry, kam tento kolektívny šport skutočne nemá ďaleko. Jeho čelní predstavitelia sú si pritom istí, že si zaslúži byť hraný a prezentovaný na väčších scénach ako doteraz. Brisbane 2032 je k tomu skvelou šancou.