OH - 13.08.2021 16:03

Austrálskych olympionikov zavreli na 28 dní do karantény

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Austrálska olympijská výprava priniesla z Tokia 46 cenných kovov, z toho sedemnásť zlatých. Namiesto hrdinského privítania a osláv však viacerých športovcov čaká krutá štvortýždňová karanténa, ktorá tak natiahne izolované a bublinové fungovanie z olympiády. Týkať sa to pritom nebude všetkých. Krajina opäť sprísnila pravidlá pre zhoršenú covidovú situáciu, avšak nie celoplošne. Záležať bude na tom, kde presne športovec žije a trénuje, respektíve kam sa vracia. Najhoršie na tom budú tí z Južnej Austrálie. Okrem štandardnej dvojtýždňovej karantény ich čakajú dva týždne naviac.

"Kým v ostatných krajinách oslavujú návrat svojich úspešných atlétov, my poctíme tých našich najkrutejším a najbezohľadnejším zaobchádzaním. Potrestáme ich za hrdú reprezentáciu krajiny na fóre, akým je olympiáda," nahnevane reagoval Austrálsky olympijský výbor. V tom čase už prvých šestnásť športovcov prežívalo svoj karanténny návrat a fungovali izolovane v Novom Južnom Walese. Štát argumentuje vysokou rizikovosťou delta variantu, pričom austrálske opatrenia boli prísne od začiatku pandémie a ako ostrov má navyše pomerne dobré možnosti na uzatvorenie svojich hraníc.

Riziko, ktoré so sebou športovci priniesli, je však podľa Olympijského výboru diskutabilné. Hry absolvovali plne vakcínovaní, navyše celý čas fungovali v prísne kontrolovanom ubytovacom zariadení s pravidelným testovaním po dobu niekoľkých týždňov. Aj preto podali oficiálnu žiadosť o odpustenie 28-dňovej karantény. Vyhovené im však nebolo, hoci nedostali žiadnu plnohodnotnú odpoveď. Ozvali sa dokonca aj inštitúcie, zaoberajúce sa psychickým zdravím. Počnúc olympiádou a končiac ďalšími štyrmi týždňami izolácie, to sa môže poznačiť na mentálnej stránke človeka.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora