OH - 20.08.2021 10:42

Slováci o OH bez hviezd z NHL. Koho na nás vytasia konkurenti?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Instagram

26. augusta proti Rakúsku, na druhý deň proti Poľsku a v poslednú nedeľu v mesiaci proti Bielorusku. Taký je program našich hokejových reprezentantov v boji o účasť na olympiáde v Pekingu. Známou vecou pritom je, že sa nebudú môcť oprieť o opory zo zámorskej NHL, ktoré síce aj po konci kvalifikácie budú mať viac ako dva týždne do štartu sezóny, no národnému tímu nepomôžu. Trénerský a realizačný tím síce neskrýval sklamanie, no v domácom prostredí bude stále k dispozícii dostatočne kvalitná zostava na to, aby súperov zo 14. až 22. miesta svetového renkingu pokorila.

Medzi najzvučnejšie mená slovenského mužstva patrí napríklad Marek Ďaloga, Peter Cehlárik, Marek Hrivík, Libor Hudáček či Róbert Lantoši. Prvý menovaný, účastník šiestich svetových šampionátov, by mal byť oporou našich zadných radov, zatiaľ čo v prípade bývalého leksandského dua budeme veriť v nadviazanie na skvelú sezónu aj v nových farbách a najmä reprezentačnom drese. Veľa toho má za sebou aj Libor Hudáček z ruského Nižnekamska a Lantoši po dvoch rokoch v AHL bude svoje kvality dokazovať vo švédskom Rögle. Hoci sme papierovo najsilnejším tímom tejto kvalifikačnej skupiny, aj v radoch súperov budú hokejisti so štartami v NHL, AHL či ďalších kvalitných súťažiach.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hockey Slovakia (@hockeyslovakia)

Očakáva sa, že najviac nás potrápi bieloruský tím. Ten pritom nemá za sebou vôbec vydarený šampionát, v siedmich zápasoch mal skóre 7:29 a v elitnej divízii ho zachránil len Covid. Účasť mu však potvrdil 23-ročný center Jegor Šarangovič z New Jersey Devils, ktorý bol dokonca na ostatných majstrovstvách sveta kapitánom tímu. Spoza mora ho v tíme doplnia aj mladí obrancovia Vladislav Koľačonok a Iľja Soloviev. Do útoku zase Alexej Protas. Spomenutá trojica však zbiera štarty "len" vo farmárskej AHL. Po šampionátovom zlyhaní zo zostavy vypadol Antonov, Kosticyn či Platt, ale miesto si udržal gólman Danny Taylor, forward Francis Parré a center Nikita Komarov.

O čosi menší problém by sme už papierovo mali mať s Rakúskom a Poľskom. Našim západným susedom bude chýbať Michael Raffl, útočník Dallasu Stars, momentálne jediný hráč pôsobiaci v NHL. Hrať však bude talentovaný devätnásťročný mladík, ktorému predpovedajú najhviezdnejšiu kariéru v zámorí, akú kedy Rakúšan mal. Volá sa Marco Rossi a v drafte 2020 po ňom z deviateho miesta siahla Minnesota Wild. Šancu v A-tíme mu zatiaľ nedala a po minulej sezóne so 120 bodmi v juniorskej OHL sa pobral na hosťovanie do švajčiarskeho Zürichu. Experti tvrdia, že Rossi môže prekonať štatistiky Thomasa Vaneka, ktorý v NHL odohral 1029 zápasov so 789 kanadskými bodmi. Za zmienku ďalej stojí Thomas Raffl, 35-ročný ikonický a legendárny krídelník Salzburgu. Poľsko bude vsádzať na legionárov z českých klzísk. Krídelník Aron Chmielewski hráva za Třinec, 21-ročný Pawel Zygmunt za Litvínov, ale top ťahúňom má byť Alan Lyszczarczyk, útočník s americkými koreňmi, ktorý si prešiel americkou mládežou a momentálne nastupuje za Frýdek-Místek.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora