OH - 28.08.2021 15:34

Paralympionik s raketou v ústach udivuje fanúšikov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

S ohľadom na príspevky na sociálnych sieťach, medzi najzaujímavejšie postavy Paralympijských hier 2020 sa radí egyptský stolný tenista Ibrahim Hamadtou. V tejto disciplíne sa v Japonsku hrá až 31 súťaží, do ktorých sú zapojení hráči s rôznou klasifikáciou zdravotného postihnutia. Slovensko reprezentuje v tomto športe päť hráčov, zatiaľ čo Hamadtou súťaží v kategórii C6. Vo svojich desiatich rokoch prišiel o obe ruky pri nehode vlaku, raketu preto drží v ústach a loptičku si vyhadzuje nohou.

Jeho kategória je určená pre hráčov, ktorí síce môžu stáť, ale majú poruchu rúk alebo nôh. Aj ústami je schopný loptičku kontrolovať a triafať výborne, čoho dôkazom sú jeho triumfy na Afrických hrách 2011 a 2013. Paralympijský debut si prežil v Riu ako 43-ročný a aj vo veku športového veterána je schopný preháňať konkurentov. Jeho kariéra pritom začínala na futbalových trávnikoch, čo bol jediný šport, ktorý sa v jeho rodnom meste pri danom znevýhodnení dal praktizovať.

Na dobrej úrovni sa však hrával aj stolný tenis, preto si povedal, že to vyskúša. Tri roky intenzívne trénoval na dennej báze, až to dotiahol do štádia, v ktorom naňho ľudia hľadia s udiveným výrazom. Tokijský turnaj preňho skončil už v prvom zápase, kedy čelil súperovi so zníženou pohyblivosťou končatín, ktorú si privodil pri práci v priemyselnom závode v roku 2005. Videá egyptského reprezentanta obleteli svet už pred piatimi rokmi, no zvýšenej pozornosti sa nevyhol ani v Tokiu.