OH - 30.08.2021 16:57

Olympijský hokejový turnaj spoznal účastníkov. Zrodilo sa jedno prekvapenie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Hokejový turnaj na olympiáde 2022 pozná všetkých svojich účastníkov. Deväť mužstiev malo svoju účasť istú na základe svojho postavenia vo svetovom renkingu a pridala sa k ním domáca Čína. Zvyšok tímov musel absolvovať kvalifikáciu, rozdelenú do štyroch fáz. Na konci augusta sa hrali hneď tri finálové kvalifikačné turnaje, pričom nás logicky najviac zaujímal ten, ktorého dejiskom bola Bratislava. Slováci v domácom prostredí zdolali Rakúšanov 2:1, Poliakov 5:1 a Bielorusov 1:0 a predstavia sa na svojej siedmej olympiáde v ére samostatnosti. Podobným spôsobom si cez svoju vetvu postup zabezpečilo aj Lotyšsko, zatiaľ čo Dáni idú na olympiádu, hoci kvalifikáciu nehostili.

Lotyšský tím v Rige, podobne ako ten náš v Bratislave, zvládol všetky tri svoje zápasy. Talianov rozstrieľal 6:0, Maďarov dokonca 9:0 a nasledovala rozhodujúca bitka s dovtedy rovnako stopercentnými Francúzmi. Tú pobaltský tím vyhral 2:1 a môže objednávať letenky do Pekingu. Sklamané ostalo akurát publikum v nórskom Osle, odkiaľ nepostupuje domáci celok. Nóri síce začali víťazstvami zhodne trojgólovým rozdielom proti Kórejskej republike a Slovinsku, no v poslednom kole nestačili na Dánsko. Dánske víťazstvo 2:0 znamená, že hokejisti z tejto krajiny sa pod piatimi kruhmi predvedú vôbec prvý raz.

Kompletné je tak už aj zloženie pekinských základných skupín. Slováci zapadli do severského zoskupenia medzi Fínov, Švédov a Lotyšov. V skupine A sa domáci Číňania skonfrontujú s Kanadou, Spojenými štátmi a Nemeckom, zatiaľ čo "céčko" pozostáva z Českej republiky, Švajčiarska, Dánska a ruského tímu. Na OH 2022 budú zlato obhajovať práve Rusi, ktorí v Pchjongčangu vo finále zdolali Nemecko 4:3 po predĺžení.