OH - 05.09.2021 10:01

Pod piatimi kruhmi aj s najlepšími hokejistami sveta

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

NHL, Hráčska asociácia a IIHF dospeli k dohode, v ktorú dúfali všetci európski hokejoví fanúšikovia. Na olympijských hrách v Pekingu sa predstavia najlepší hokejisti sveta, čiže aj ti z NHL. Koncom pracovného týždňa o tom informovali zámorské zdroje a správu následne prebrali ako oficiálnu a potvrdenú aj tie na starom kontinente. Pôjde tak o šiesty turnaj, na ktorom si zahrajú hviezdy zo zámoria, pričom turnaj v Pchjogčangu bol len krátkodobým narušením tradície, ktorá trvá od Nagana 1998. Vtedy sa premiérovo na olympijskom ľade zišli najväčšie postavy hokejovej scény a zo zlata sa pomerne nečakane tešila Česká republika.

"Viem, že môžem hovoriť za všetkých hokejových fanúšikov po celom svete, keď poviem, že rozhodnutie vrátiť hokej tých najlepších s najlepšími na olympiádu vítame s otvorenou náručou," vyhlásil René Fasel, ktorý stojí na čele IIHF. Zároveň však uznal, že za tým bolo veľmi veľa úsilia času a energie všetkých zúčastnených, pretože dohoda sa nerodila ľahko. Zrejmé je, že s účasťou hráčov NHL na olympijských hrách to bude každé štyri roky komplikovanejšie. Tohtoročný verdikt však podobne potešene víta aj zástupca komisára NHL Bill Daly: "Rozumieme vášni, s akou hráči NHL reprezentujú svoje krajiny. Sme preto radi, že sa nám podarilo uzavrieť dohody, ktoré umožnia ich návrat na olympiádu,"

Mesiace trvajúce rokovania komplikovala najmä otázka poistiek a záruk hráčov. Popri zraneniach sa navyše priplietla aj otázka Covidu-19, prípadne ďalšej budúcej pandémie, pre ktorú hráč nebude klubu k dispozícii dva týždne, čím pocíti finančné straty on aj jeho zamestnávateľ. Pracovalo sa dokonca na reprezentačnom pláne "B", podľa ktorého by sa Kanaďania a Spojené štáty zapojili do programu Euro Hockey Tour. Tým by bola zaistená ich pravidelná konfrontácia s európskymi mužstvami, ale k takémuto zúfalému kroku nakoniec pristupovať netreba. OH v Pekingu tak môžu priniesť premiéru Conora McDavida, Austona Matthesa, Leona Draisaitla alebo Nikitu Kučerova, ktorí boli v roku 2014 ešte primladí a Južná Kórea sa musela zaobísť bez účasti hráčov ich formátu.