OH - 10.09.2021 14:47

Nech sa jedenásť paralympijských medailí stane búračom predsudkov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Slovenská paralympijská výprava sa pomaly vracia z japonského Tokia, odkiaľ vezie krásnych jedenásť medailí, viaceré z nich po famóznych výkonoch. Slováci bilanciou piatich zlatých, dvoch strieborných a štyroch bronzových kovov zopakovali Rio. To bolo počtom zlatých medailí identické, líšilo sa akurát rozloženie druhých a tretích miest. Japonská cesta sa tak zapíše do histórie ako tretie najúspešnejšie slovenské ťaženie v modernej histórii. Lepšie to dopadlo len v Sydney 2000 a Aténach 2004.

Dlhoročný predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš ku medailovej zbierke sám prispel, činil sa v para stolnom tenise a medailu pod piatimi kruhmi doplnil na štvrtých rôznych hrách. Medzi tohtoročnými medailistami ho doplnili Jozef Metelka, Patrik Kuril, Samuel Andrejčík, Michaela Balcová, Martin Strehársky, Veronika Vadovičová, Alena Kánová, Boris Trávniček, Peter Mihálik, Martin Ludrovský a Rastislav Revúcky. "Spoločným úsilím sa snažíme meniť slovenský šport, aj keď mu stále chýba systém. Medaily sú skôr výsledkom individuálnej snahy jednotlivcov," povedal Riapoš k tokijským úspechom.

Krokom k zlepšeniu by mohlo byť aj serióznejšie vnímanie znevýhodnených športovcov v očiach verejnosti. "O paralympizme stále pretrváva názor, že nemáme konkurenciu, čo vôbec nie je pravda. Pevne verím, že Tokio bude aj preto veľký míľnik v búraní predsudkov," vyslovil svoje veľké prianie do najbližších rokov. Úspešní reprezentanti v piatok absolvovali slávnostnú návštevu u prezidentky Zuzany Čaputovej a premiéra Eduarda Hegera. Potom sa budú sústrediť na Paríž 2024. Prípravy naň budú o rok kratšie a je otázne, ako veľmi boj o miestenky ovplyvní koronavírus.