OH - 16.09.2021 13:09

Zimná olympiáda môže byť u našich susedov. Rokuje sa bez konkrétneho termínu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Plánovanie olympijských hier prešlo obmenou a po novom Medzinárodný olympijský výbor rokuje s potenciálnym hostiteľom bez toho, aby bol pevne stanovený konkrétny rok. Tento princíp bol aplikovaný už pri rokovaní s Brisbane a výsledkom bolo potvrdenie LOH 2032. Kandidátom na jednu zo zimných olympiád v 30. rokoch 21. storočia je aj Ukrajina. Aj tieto diskusie boli oficiálne rozbehnuté, MOV ich potvrdil cez svoje oficiálne kanály a do úvahy tak pripadá rok 2030, 2034 alebo 2038.

Prezident našich východných susedov Volodymyr Zelenskyj sa stretol s Thomasom Bachom a sľúbil mu menovanie konkrétnych ľudí, ktorí budú za plánovanie zodpovedať. Ukrajinská pozícia je o to komplikovanejšia, že vstupuje do diania k Salt Lake City, Sapporom a Barcelonou, pričom oproti protikandidátom má meškanie. Jednu neúspešnú kandidatúru pritom Ukrajinci majú za sebou. Zaujímali sa o zimnú olympiádu 2022, no z politicko-bezpečnostných dôvodov nakoniec Ľvov svoj záujem odvolal a rozhodovalo sa medzi Čínou a Pekingom. O štyri roky neskôr sú potvrdeným hostiteľom Taliani a prvým neobsadeným termínom je rok 2030.

Práve rok 2030 je najskoršia možnosť, o ktorú stojí Ukrajinský olympijský výbor. Na najaktuálnejších ZOH pritom Ukrajina ukoristila jedinú medailu, a to zlato freestyleového lyžiara Oleksandra Abramenka. Z pohľadu slovenského fanúšika, olympiáda ešte nikdy nebola bližšie pri našich hraniciach. Doterajším "maximom" boli hry v Berlíne či Mníchove alebo v Sarajeve.