OH - 17.09.2021 10:41

Alžírsky džudista dostal desaťročný trest za vyhnutie sa izraelskému súperovi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Na olympiáde v Tokiu nastavil nebezpečný precedens a dalo sa očakávať, že reakcia Medzinárodného olympijského výboru aj Medzinárodnej džudistickej federácie bude rázna. Alžírsky džudista Fethi Nourine sa mal v turnaji vo váhe do 73 kilogramov v druhom kole stretnúť s izraelským súperom Toharom Butbulom. Po dohodne s trénerom Amarom Benikhlefom sa však rozhodli, že si z nábožensko-politických dôvodov s týmto súperom nebudú "špiniť ruky" a do zápasu nenastúpil. Nourine tak kontumačne vypadol a vo svojom vyhlásení stroho uviedol, že mal jednoducho smolu pri žrebe a nič sa nedalo robiť. Dôsledkom tohto rozhodnutia je desaťročný dištanc.

Značne mu priťažilo aj to, že si žiadnu chybu nepriznal ani pri disciplinárnom konaní, ktoré voči nemu bolo vedené. Namiesto športovej stránky veci argumentoval napríklad aj tým, že podporuje Palestínu a to mu znemožnilo akékoľvek súťažné zápolenie s Izraelčanom. Džudista s trénerom podľa medzinárodnej federácie so zlým úmyslom zneužili olympijský turnaj na propagáciu svojej náboženskej a politickej propagandy, čo označila za neakceptovateľné. Preto až do roku 2031 nie je vítaný na žiadnej súťaži, ktorá bude organizovaná IJF.

Tridsaťročný rodák zo severoalžírskeho Oranu má teraz možnosť odvolať sa, no to by musel otočiť svoje dôvody a argumenty o 180 stupňov. Takto za ním nestojí ani alžírsky zväz, ktorý ho suspendoval bezprostredne po tom, ako nenastúpil do druhého kola a z dejiska olympiády ho spoločne s trénerom poslal domov. Pre trojnásobného šampióna Afriky to tak s najväčšou pravdepodobnosťou znamená koniec kariéry, medzi ktorej highlighty patrí účasť na MS 2019. Celkom paradoxne, vtedy proti Butbulovi nastúpil a podľahol mu.