OH - 28.09.2021 12:49

Čínski hokejisti sú príliš slabí na OH, IIHF ich možno vymení

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Účasť domáceho výberu na hokejovom olympijskom turnaji je akýmsi dobrým zvykom. Juhoslávia v roku 1984 veľa vody nenamútila, ale nasledovalo osem olympiád, ktoré hostila krajina schopná hokejovej konkurencie. Nasledoval Pchjongčang, kde mal juhokórejský tím vôbec problém streliť gól a isté obavy sú aj z výkonov Číny v roku 2022. Tá síce rozbehla viaceré tréningovo-propagačné programy, na ktorých konci mala byť naturalizácia hráčov s ktorými to vyslovená tragédia nebude. Lenže medzi najaktuálnejšie čínske výsledky spadá prehra s Chorvátskom, Španielskom či Srbskom. Na OH pritom má vyzvať Kanadu, USA a Nemecko.

Čerstvý prezident IIHF Luc Tardif je síce vo funkcii zatiaľ len krátko, no chystá sa na poriadne rázne a kontroverzné rozhodnutie. Tým by odobranie už istej miestenky Číne bolo a namiesto nej by bola divoká karta udelená Nórsku. "Zápasy s výsledkom 0:15 by nikoho nebavili. Nebolo by to dobré pre Čínu ani svetový hokej. Výkonnosť Číňanov preto bude pozorne sledovať zástupca IIHF a následne rozhodne, aké budú ďalšie kroky," vysvetlil smer svojho uvažovania. Verdikt pritom má padnúť do konca októbra. Týka sa to len mužského tímu, ktorý je vo svetovom renkingu na 32. mieste. Ženy sú dvadsiaty najlepší tím sveta a na ich olympijské právo nik siahať nechce.

Nórsko situáciu pozorne sleduje. Ak bude Čína na základe nedostatočnej výkonnosti vyradená, v Pekingu si zahrajú práve oni. Renkingovo ide o 11. najlepší tím sveta, ktorý hostil jednu z kvalifikačných skupín, avšak zlyhal na štíte Dánska. Ani toto mužstvo veľké mená z NHL neprivedie. Pre ročník 2021/22 je v najlepšej lige sveta podpísaný len jediný Nór a rovnaké zastúpenie má tento národ aj vo farmárskej AHL. Severná Amerike je pritom ďalšou častou predolympijskou témou. "V princípe sme sa dohodli na účasti hráčov z NHL. Posledné slovo však budú mať zástupcovia hráčskej asociácie NHLPA a tiež ďalšie zainteresované strany. Diabol je skrytý v detailoch, ale veríme, že sa to podarí. Každý prejavil túžbu poslať hráčov z NHL do Číny," hlási nadšene Tardif.