OH - 07.10.2021 19:42

Hokejový olympijský turnaj má prvé známe mená

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Od úvodného buly hokejového olympijského turnaja nás ešte delia takmer štyri mesiace, no jednotlivé tímy už teraz predstavujú hviezdy, na ktoré bude sústredená najväčšia pozornosť. Predstavené pritom neboli ani širšie nominácie, ale Kanada, Švédsko, Fínsko či Česku už informujú o hokejistoch, ktorí v Pekingu určite chýbať nebudú. Je to výsledok akejsi dohody medzi IIHF, NHL a Hráčskou asociáciou. Prvý k tomuto kroku pristúpil tradičný favorit na zisk olympijského zlata z Kanady, na ktorého následne reagovali aj Švédi a pridali sa zvyšní dvaja velikáni, o ktorých sa určite bude hovoriť ako o ašpirantoch na medailu.

Generálny manažér kanadského mužstva Doug Armstrong potvrdil tretí olympijský štart Sidneyho Crosbyho, pričom v rokoch 2010 a 2014 mal zlatý koniec. V Soči s ním oslavoval titul olympijského víťaza aj Alex Pietrangelo, pričom obaja by radi dopriali prvú oslavu podobného typu aj Connorovi McDavidovi. Dvadsaťštyriročný ťahúň Edmontonu Oilers si pod piatimi kruhmi zahrá vôbec prvý raz, pred časom sa nechal počuť, že by si s Crosbym veľmi rád zahral v jednom mužstve a na čínskych klziskách sa mu toto prianie splní. Nezaháľa ani Švédsko a návrat hráčov z NHL na olympiádu po ôsmich rokoch oslávi taktiež elitou, ktorá ho reprezentuje v najlepšej lige sveta. Victor Hedman patril medzi švédske opory na Svetovom pohári 2016, má zlato z majstrovstiev sveta, ale na olympiáde si ešte nezahral. Hviezda a kapitán Colorada, Gabriel Landeskog, hral na šiestich seniorských medzištátnych veľkých turnajoch, z toho jedným boli olympijské hry. Mika Zibanejad zase zažiaril na zlatých MS 2018 a popri tom je oporou New Yorku Rangers.

Českej reprezentácii naposledy len tesne ušla medaila, no s jej národným tímom rozhodne treba počítať. Zdokumentujú to mená formátu Davida Pastrňáka, Ondřeja Paláta a Jakuba Voráčka. Všetko sú to kľúčoví hráči pre svoje tímy v NHL a menšiu rolu nebudú mať ani v reprezentácii. Bostonský ostrostrelec Pastrňák si zahral na troch majstrovstvách sveta, no prvú olympijskú účasť absolvuje až teraz. 32-ročný krídelník Voráček má skúsenosti z najcennejšieho dresu väčšie, zahral si v Soči a počas leta vymenil Philadelphiu za Columbus. Svoje kvality tak bude dokazovať v nových farbách. Dopĺňa ich Ondřej Palát z Tampy, ktorý sa vo dvoch skrátených sezónach po sebe dostal cez 40 kanadských bodov. Miesto vo fínskom tíme má zase isté center Sebastian Aho, ktorý už šiesty rok pôsobí v Caroline, no na olympiáde si zahrá premiérovo. Jeho spoluhráčom bude floridský kapitán Aleksander Barkov a aj dobre stavaný krídelník Mikko Rantanen, ktorý patrí medzi dôvody, prečo sa Colorado Avalanche už pár rokov v zámorí berie veľmi vážne.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora