OH - 19.10.2021 22:16

Olympijská výprava z Tichomoria ešte stále nepricestovala z Tokia

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Že sa konali nejaké olympijské hry, mnohí už aj zabudli. Zatvárací ceremoniál sa konal 8. augusta a zúčastnení sa už vrátili do svojich bežných životov a koncentráciu preniesli na ďalšie súťažné zápolenie. Nie však všetci a niektorých ešte len čaká vrelé privítanie vo svojej domovine. Reč je o šiestich reprezentantoch Cookových ostrovov, ktorí sa pre prísne covidové opatrenia dostali domov až v polovici októbra a aj to zatiaľ bez kontaktu so svojimi rodinami. Absolvovať totiž musia dvojtýždňovú karanténu po návrate z cudziny.

Tichomorské ostrovy, ktoré sú voľne pridružené k Novému Zélandu, pritom nemajú až také extrémne prísne pravidlá pri prekračovaní hraníc, no tie nariadili práve Novozélanďania. V čase, keď sa výprava športovcov chystala na svoj presun, bol nariadený prísny lockdown so zrušenými všetkými letmi. Vznikli z toho neuveriteľné problémy, trvajúce desať týždňov. Cookové ostrovy sa pritom z olympiády vracajú bez cenného kovu, no s dobrým pocitom, že sa zúčastnili už deviatych letných hier po sebe. Radosť z tejto "drobnosti" však postupom času teší stále menej a svoju cestu možno niektorí stihli aj oľutovať.

Po príchode do Nového Zélandu bola výprava na dva týždne zatvorená do karantény, s čím sa ešte počítalo. Lenže covidová doba je nevyspytateľná, veci sa rýchlo menia a počas tohto obdobia boli zmenené aj opatrenia. Počas dvoch mesiacov tak nebolo možné opustiť Auckland a olympionici sa do svojej vlasti vrátili až teraz. Čaká ich ešte domáca karanténa, ktorá by však mala byť s porovnaní s absolvovaným malinou.