OH - 10.11.2021 09:54

Bariéra uprostred dráhy. Sánkar na tréningu pred ZOH takmer prišiel o nohu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Poriadny chaos zavládol v sánkarskej sekcii pred blížiacimi sa olympijskými hrami 2022 v Pekingu. Tri mesiace pred ich štartom prebiehajú v koryte tréningy športovcov, ktorí sa zoznamujú s dráhou, no jeden z nich sa vážne zranil. Bolo pritom len veľkým šťastím, že neprišiel o život. Šlo o 25-ročného Poliaka Mateusza Sochowicza, 27. z uplynulej olympiády. Podrobiť sa musel operácii kolena po veľmi vážnej a komplikovanej zlomenine. Sám pritom hovorí, že len rýchla reakcia ho zachránila od oveľa vážnejších následkov. S čím totiž rozhodne nepočítal, v jednom momente sa pred ním ocitla bariéra.

V prostredí organizačného tímu už je vedené vyšetrovanie s cieľom zistiť, kto je zodpovedný za tento problém. "Zrazu som uprostred trate uvidel bariéru. Keby som okamžite nezareagoval, mohlo sa to skončiť tragicky. Po náraze som sa pozrel na svoju nohu a videl som kosť. Bol som v šoku," opísal nepeknú nehodu Sochowicz. Príčinou havárie bola technická porucha na dráhe. Semafór sa síce rozsvietil na zeleno a Poliak mohol vyštartovať, no bránka pred ním sa neotvorila. "Má našu maximálnu podporu. Nehodu vyšetruje federácia aj organizátori. Máme dostatok času na realizáciu opatrení," komentoval problém viceprezident MOV Juan Antonio Samaranch Salisachs.

Niet divu, že podobné stanovisko v poľskom sánkarovi hnev ešte znásobilo. S početnými zraneniami sa k incidentu vrátil aj po bezprostrednom zotavení. "Zrazu sa predo mnou objavila zatvorená bránka. Vykĺzol som zo saní a zaujal pozíciu ako pri zjazde na lyžiach. Dúfal som, že by som mohol zvládnuť bariéru preskočiť. Všetko to však prebehlo veľmi rýchlo a nemal som čas odraziť sa. Preto mám polámané nohy a nie zvyšok tela," povedal k nehode a kritiku poslal aj na adresu organizátorov. Tí ho nechali ležať na zemi dlhé minúty a keď k nemu konečne dorazili, nevedeli, ako reagovať. "Niekto ku mne prišiel a pokúšal sa rukavicou dotknúť mojej trčiacej kosti. Diali sa tam hrozné scény," hnevá sa po situácii, ktorá ho pripraví o účasť na OH.