OH - 11.11.2021 20:11

Kanoistika zháňa mladších fanúšikov. Chce extrémny slalom na OH

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Miesto v olympijskom programe v dnešnej dobe už rozhodne nezaručuje tradícia, ale veľká pozornosť je venovaná aj diváckej atraktivite a prognózam na dynamický rozvoj disciplíny. Dobre vedomá si toho je aj kanoistika, ktorá sa snaží zaujať mladšiu generáciu a Medzinárodná federácia preto prišla s nápadom implementovať extrémny slalom. Myšlienku odprezentoval José Perurena na víkendovom kongrese v Ríme. Odôvodňuje to vlastným pozorovaním, že Medzinárodný olympijský výbor chce ísť oproti mladým ľuďom, zaujať ich a pod piatimi kruhmi sa preto súťaží v skejtbordingu, trojkovom basketbale, v športovom lezení a pribudnúť dokonca má breakdance.

Olympijské hry 2024 v Paríži by chceli odprezentovať aj niekoľko extrémnych športov. Vychádza sa pritom z konceptu, podľa ktorého má byť 28 športov z "jadra" a doplnia ich prídavné disciplíny, ktoré si každý organizátor môže prispôsobiť svojim podmienkam a preferenciám. Francúzi vedú rozsiahle diskusie o tom, akou formou by mohol svoju olympijskú premiéru absolvovať segment ešportov. Zároveň pridali už spomenutý breakdanc. Naopak, súťažiť sa nemá v bejzbale, softballe ani v karate. Vodný slalom a rýchlostná kanoistika pritom je už osemdesiat rokov súčasťou olympiády a Slovensko patrí medzi jej veľmoci.

Slovensko v ére samostatnosti pozbieralo už dvadsať medailí na divokej vode a bolo by zaujímavé sledovať, ako sa naši reprezentanti presadia v nových disciplínach. Extrémny slalom začína pádom z dvojmetrovej výšky, po ktorom musí začať aktér okamžite pádlovať. Vidieť sme ho mohli aj na Majstrovstvách sveta 2021 v Čunove a v pôvodne "adrenalínovej zábavke" sa odrazu objavuje viac pretekárov aj z klasických disciplín. Medzi nimi aj Eliška Mintálová či Jakub Grigar. Ich dojem z tejto novej disciplíny nebol práve pozitívny a považujú ju za nebezpečnú. Za také momentálne na olympiáde sú považované cyklistické, lyžiarske či snowbordové eventy, ako aj dráhová cyklistika či bojové športy.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora