Program
OH - 07.12.2021 15:21

Švédsky brankár nepôjde na olympiádu po konzultácii s psychiatrom

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Švédsko má tento rok v NHL šiestich brankárov a ďalšie početné kvality v bránkoviskách popredných európskych súťaží. Napriek tomu sa však očakávalo, že pozícia jednotky na olympijských hrách pripadne Robinovi Lehnerovi z Vegas alebo Jakobovi Markströmovi z Calgary. Dnes už je známe, že prvý z tejto dvojice do Číny cestovať nebude. Dôvod je pritom pomerne ojedinelý a nezvyčajný. Neodporučil mu to psychiater. Informácia sa na verejnosť dostala cez popredných hokejových novinárov cez Twitter. Väčšie šance sa tým otvárajú pre mladších kolegov ako Linus Ullmark alebo Filip Gustavsson.

Oficiálnym vyhlásením tridsaťročného rodáka z Göteborgu bolo, že akciu pod piatimi kruhmi vynechá zo zdravotných dôvodov. Nejde však pritom o zdravie fyzické, ale psychické. Lehnerovi v roku 2018 diagnostikovali bipolárnu poruchu a poruchu pozornosti, ako aj postraumatickú stresovú poruchu. To sa odrážalo na psychických problémoch Švéda a tie pred časom novinárom priznal, ako aj boj so závislosťou na alkohole a prehnané užívanie liekov na spanie. V apríli 2020 hrdo ohlásil dva roky triezvosti, k čomu mu výrazne pomohol trojmesačný liečebný program, absolvovaný vo Phoenixe.

Momentálne prežíva už svoju dvanástu sezónu v NHL, tretiu v radoch Golden Knights a problémy dostáva do veľkej miery pod kontrolu. Definitívne však z nich nie je vonku a olympijskú prestávku v kalendári NHL rád využije na osobné voľno. Olympijské hry 2022 štartujú vo februári. Švédsko sa v rámci mužského hokejového turnaja bude v základnej skupine konfrontovať s Fínskom, Lotyšskom a Slovenskom. Len pre zaujímavosť "tri korunky" ešte na olympiáde Slovákov nikdy nezdolali. Po remíze 4:4 v Lillehammeri nasledovalo naše turínske víťazstvo 3:0 a vancouverský triumf 4:3.