Program
OH - 16.12.2021 21:43

Olympiády v Pekingu sa zúčastní 49-ročná rýchlokorčuliarka

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Olympijské hry vekové hranice takmer vôbec nepoznajú. Gymnastických alebo feeestyleových disciplín sa zúčastňujú štrnásť či pätnásťročné deti a novodobý rekord je dokonca na hranici jedenástich rokov. Džokeji alebo strelci zase môžu mať pokojne aj po šesťdesiatke a atakovať popredné pozície. V 20. rokoch minulého storočia bojoval o medailu dokonca 72-ročný švédsky strelec. Pri rýchlostných a silových disciplínach sa však telo klame pomerne ťažko a športovci za povestným vekovým zenitom sa na akciu pod piatimi kruhmi nedostávajú. Väčšinou. Do Pekingu totiž cestuje 49-ročná rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová, ktorá v trháku o miestenku pokorila aj o tri desaťročia mladšie konkurentky.

Pre Nemku pôjde už o ôsmu kariérnu olympiádu a na dosah má dokonca niekoľko historických zápisov. Spomenuté disciplíny pre "seniorov" sú totiž súčasťou letných hier. Najstaršou aktérkou ZOH bola doteraz sánkarka Anne Abernathyová, ktorá v Salt Lake City reprezentovala Panenské ostrovy, a v porovnaní s Pechsteinovou bola v deň začiatku súťaže o pár mesiacov mladšia. Osem olympiád bude zároveň dosiaľ nedosiahnutým maximom v zimných disciplínach, pričom na konte má päť zlatých, dve strieborné a dve bronzové medaily. O cenné kovy v Číne už s určitosťou hrať nebude, no i tak sa očakáva obrovská poklona, ktorá jej bude skladaná zo všetkých strán.

Krátko po návrate domov oslávi okrúhlu päťdesiatku a v prípade berlínskej rodáčky to zrejme bude mať príchuť niekoľkých športových rekordov. Jediné, čo potrebuje, je postaviť sa na štart. Rodáčka z Berlína je produktom športovej výchovy Nemeckej demokratickej republiky a premiérovo sa na najvyššom fóre predstavila v roku 1992. Stala sa vôbec prvou ženou so ziskom aspoň jedného cenného kovu na piatich ZOH v neprerušenej sérii. Tú prerušila vo Vancouveri, kde jej kompetentní pozastavili činnosť pre zvýšené hodnoty konkrétnych látok v krvi. Aby ukoristila jednu z nemeckých rýchlokorčuliarskych miesteniek, potrebovala v rovnakej disciplíne Svetového pohára aspoň dvakrát skončiť do 15. miesta. Zvládla to v pretekoch s hromadným štartom.