Program
OH - 24.12.2021 11:56

Hviezdy NHL chránia, vši z Európy nech hrajú. Hnevá sa švédsky reprezentant

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube

Dlhodobou a tiahlou hokejovou témou počas veľkých medzinárodných akcií je účasť hráčov z NHL. Tým sa príliš nechce na majstrovstvá sveta a bez ich účasti sa budú musieť zaobísť aj druhé olympijské hry po sebe. Hviezdy z najlepšej ligy sveta sa tentoraz boja covidu a dlhočíznej karantény, ktorá by ich čakala v prípade pozitívneho testu. Mimoriadne dlho sa o tejto téme špekulovalo a diskutovalo, až NHL definitívne rozhodla, že jej hokejisti do Pekingu cestovať nebudú. To dlho nechalo na vážkach aj hráčov, pôsobiacich v Európe. Takí Švédi majú v zámorí 95 mužov a ich účasť či neúčasť na turnaji zásadne mení súpisku.

Šesť týždňov pred otváracím pekinským ceremoniálom bol naozaj najvyšší čas vedieť, či sa s hokejistom počíta alebo nie. Hokejisti, pôsobiaci na starom kontinente, sa preto celkom oprávnene cítili byť na vedľajšej koľaji. Najhlasnejšie sa voči tomu ozval švédsky obranca Magnus Nygren, ktorý dva roky pôsobil v AHL, v rámci Euro Hockey Tour je stabilným členom zostavy "troch koruniek" a už piaty rok je oporou švajčiarskeho Davosu. "Prečo je považované za samozrejmosť, že hráči z Európy budú chcieť ísť na olympiádu? Taktiež chceme hrať hokej v čo najnormálnejších podmienkach. Nikto z nás nechce ísť do karantény v Číne a zúčastniť sa olympiády len preto, aby nebola zrušená. Pôsobí to na mňa tak, že tam chcú poslať tie 'špinavé vši z Európy'," hnevá sa 31-ročný bek.

Podľa Nygrena je hokejový olympijský turnaj pre najlepších hráčov sveta, preto by na ňom mali štartovať hráči z NHL. Rozčuľuje ho však dvojaký meter, pri ktorom sa kompetentní snažia udržať hráčov z Ameriky v bezpečí. Podmienky, ktoré sú pre nich neisté, nestabilné a riskantné tak prenechajú ako hotovú vec hráčom druhého sledu. Vo svojej úvahe dokonca naznačuje, že by sa hokej v Pekingu nemusel hrať vôbec. Neúčasť hokejistov možno totiž odargumentovať presne tými istými dôvodmi, ako neúčasť hráčov z profiligy. Rozdiel je akurát v tom, že za šport poberajú väčšie peniaze a ich harmonogram je o čosi plnší. Na priamu otázku, či by reprezentačnú pozvánku na ZOH prijal, odpovedá Nygren jasne: "Počas koronavírusovej krízy som bol na majstrovstvách sveta. Šiel by som aj na olympiádu, pretože predpokladám, že pre našu bezpečnosť spravia všetko,"