Program
OH - 27.12.2021 21:41

Ukrajina chce organizovať olympiádu. Verí v rýchlejšiu výstavbu športovísk

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Olympijské hry o osem rokov by sa mohli konať bezprostredne za našimi štátnymi hranicami. Eminentný záujem o organizáciu zimnej olympiády totiž prejavila Ukrajina, a to nie prvý raz. Projekt pre hostenie eventu bol vypracovaný už pre rok 2022, kedy sa dejiskom malo stať mesto Ľvov. Mesiac pred hlasovaním však Ukrajinci svoju kandidatúru stiahli a rozhodovalo sa medzi Pekingom a Kuala Lumpurom. Teraz sa vracajú do hry a sľubujú si od toho veľkú prezentáciu svojej krajiny, rozšírenie cestovného ruchu aj rýchlejšie dokončenie plánovanej výstavby nových športovísk.

Záujem o hostenie Zimných olympijských hier 2030 náš sused prezentoval ako cieľ prezidenta aj celého športového spoločenstva. Hry by krajine vraj priniesli prestíž, veľkých investorov a rýchle vybudovanie športovísk, ktoré by zostali ako olympijské dedičstvo. Od toho všetkého by sa potom chceli odpichnúť do svetlejších a úspešnejších športových zajtrajškov. Poukazujú pritom najmä na Peking, v ktorom sa olympiáda začína 4. februára a Číne sa v ukrajinských očiach darí z toho vydolovať obrovské promo pre krajinu. To je v značnom rozpore s tým, ako vidí hostenie olympiády väčšina sveta.

Veľké športové zväzy totiž apelujú na to, aby eventy nehostila len jedna krajina, pretože to na ňu môže mať silný negatívny ekonomický dopad. Športoviská sa naviac po pár rokoch menia na mestá duchov a majestátne štadióny sú pre štandardné ligové či domáce súťažné účely veľmi ťažko využiteľné. O olympijských ambíciách sa na Ukrajine prvý raz začalo hovoriť v roku 2010 cez vtedajšieho prezidenta Viktora Janukoviča. O dva roky neskôr už bol vypracovaný ekonomicko-organizačný projekt "Olympijská nádej", ktorý sa pôvodne sústredil na rok 2022. Ľvov nakoniec nekandidoval ani o štyri roky neskôr, no teraz sa cíti byť pripravený.

Organizátora olympiády 2030 spoznáme sedem rokov vopred, čiže začiatkom kalendárneho roka 2023. Dovtedy musia všetci záujemcovia podať oficiálnu žiadosť a v hre je silná konkurencia. Pracuje sa totiž na projekte Barcelona-Pyreneje, po 58 rokoch by chcelo hry opäť hostiť japonské Sapporo a po dvadsiatich rokoch sa o slovo hlási kanadský Vancouver. MOV s najväčšou pravdepodobnosťou nebude naklonený umiestneniu ďalšej olympiády na ázijský kontinent a aj pre vancouverské oživenie spomienok je ešte priskoro. V tomto ohľade Ukrajinci rozhodne nemusia byť bez šance.