Program
OH - 29.12.2021 16:17

Väčšina pekinských miesteniek stále nerozdaná. Počíta sa s 50 Slovákmi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Miestenky na olympijské hry sú ešte stále rozdané len v pomerne malej miere a o väčšinu z nich sa ešte bude bojovať. Prirodzene, týka sa to aj slovenských športovcov a súčasná približne 36-členná partia istých účastníkov v Pekingu sa ešte môže slušne rozrásť. V súčasnej covidovej dobe hovoriť o niečom ako o istom, je veľmi odvážne. Minimálne po športovej stránke však zhruba päťdesiatku reprezentantov do Pekingu chceme vyslať. V prípade Petry Vlhovej, Klaudie Medlovej či Jozefa Ninisa budeme poškuľovať aj po nejakom tom lichotivom umiestnení alebo dokonca cenných kovoch. Najpočetnejšia časť našej výpravy sú na ZOH tradične hokejisti, ktorí tento rok museli absolvovať kvalifikačný turnaj a zvládli ho.

Kvalifikačný proces vo väčšine disciplín vyvrcholí až v druhej polovici januára. Pre alpské lyžovanie je k dispozícii až päť miesteniek, pričom isté sú zatiaľ len dve mená. Petru Vlhovú a Adama Žampu môže doplniť Andreas Žampa, Martin Bendik, Kristína Saalová, Rebeka Jančová, Petra Hromcová či Soňa Moravčíková. Konečný káder určí výkonný výbor zväzu na základe výsledkov a predpisov. Biatlon plánuje vyslať štyroch mužov a štyri ženy, aby bolo možné postaviť štafetu v oboch kategóriách. Kvalifikácia je určovaná na základe dvanástich najlepších výsledkov z ostatných dvoch sezón. Podľa šéfa slovenského biatlonu Petra Vozára zatiaľ nemá isté miesto nik. Po dvoch mužoch a dvoch ženách Slovensko do akcie vyšle aj bežeckých lyžiarov. Konkrétne má ísť o Petra Mlynára, Jána Koristeka, Alenu Procházkovú a Barboru Klementovú.

TEST videa JK 9.10.23:



Vysoko pravdepodobná je aj olympijská účasť našej snoubordistky Klaudie Medlovej v disciplínach Big Air a slopestyle. Mimoriadne sľubné vyhliadky majú aj sánkari, ktorých kvalifikácia potrvá ešte dva týždne. Nám na základe redukovaného poradia vo Svetovom pohári prislúchajú dvaja muži, jedna žena a jedna dvojica. Vychádza to na Tomáša Vaverčáka, Mateja Zmija, Jozefa Ninisa a Katarínu Šimoňákovú. Spomedzi športov, v ktorých sa na našu účasť tešiť nemožno, môžeme spomenúť akrobatické lyžovanie, krasokorčuľovanie, rýchlokorčuľovanie, severské lyžovanie a skeleton.