Program
OH - 13.01.2022 09:44

Počas olympiády bila koňa. Súdu sa však vyhne

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Od tokijskej letnej olympiády uplynulo už sedemnásť mesiacov a nemecká reprezentantka v modernom päťboji Annika Schleuová až teraz spoznala verdikt za svoj prehrešok pri zaobchádzaní s koňom. Toho sa snažila prinútiť k poslušnosti násilným spôsobom, k čomu ju nabádala aj trénerka Kim Raisnerová. Obe sa preto dostali pod paľbu kritiky športového sveta, milovníkov zvierat aj časti verejnosti. Trestnému oznámeniu a súdnym sporom sa nakoniec obe vyhnú a "vyslobodia" sa uhradením finančnej pokuty. Jednohlasne však tvrdia, že zaplatenie 500-eurovej čiastky nie je priznaním viny.

Prokuratúra vo východonemeckom meste Postupim zastavila trestné stíhanie voči 31-ročnej olympioničke, ktorá má na konte päť zlatých medailí z majstrovstiev sveta a olympijské hry 2020 boli pre ňu debutom na tomto fóre. Vyžrebovala si koňa Saint Boy, no potrebná chémia medzi nimi na začiatok vôbec nezafungovala a ten odmietal skákať. Pod časovým tlakom sa ho snažila dostať pod kontrolu bičíkom a ostrohmi, až ju trénerka vyzvala, aby ho udrela. Scheluová ho opakovanie zasiahla päsťou do stehna, no požadovaný efekt i tak nedosiahla. Jedna z kandidátok na zlato skončila na konečnom 31. mieste a jej trénerku vylúčili z olympiády.

Pokutu 500 eur poslala charite a zároveň ublížila celej disciplíne. Parkúrové jazdectvo bolo beztak pod paľbou intenzívnej kritiky pre zaobchádzanie so zvieratami a na olympiáde v Paríži sa v ňom v rámci moderného päťboja súťažiť nebude. Najhlasnejšie sa hovorí o tom, že ku šermu, plávaniu, streľbe a behu bude pridaná cyklistika. Pentathlon je pritom inšpirovaný tradičnou antickou disciplínou a súčasťou olympijského programu je od roku 1912.