Program
OH - 20.01.2022 07:54

Jamajka bude mať opäť na OH štvorbob!

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Jamajka bude mať svoje zastúpenie na olympijských hrách v súťaži štvorčlenných tímov bobistov po 24 rokoch. Slávny príbeh, sfilmovaný pod názvom "Kokosy na snehu" respektíve "Cool Runnings", bude mať svoje športové pokračovanie v Pekingu 2022 a stredoamerický ostrov vysiela do akcie ďalšiu partiu. Pôjde dokonca o hry, ktoré môže označiť za bobistické, pretože okrem štvorbodu si miestenku zabezpečili aj v mužskej súťaži dvojíc a ženskom jednobobe. Vôbec prvý raz sa tak Jamajčania kvalifikovali na tri súťaže v tejto disciplíne.

Hoci krajina potvrdila svojich atlétov pre cestu do Číny, presné obsadenie tímu ešte nie je stopercentne isté. Malo by však ísť o Shanwayna Stephensa, Rolanda Reida, Ashleyho Watsona a Matthewa Wekpeho, ktorí účasť vybojovali v kvalifikácii. Nadviažu tak na partiu z roku 1988, ktorá súťažila v Calgary a šlo o športovcov, ktorí sa v histórii modernej olympiády zapísali ako jedni z najznámejších, najpamätnejších a svojím spôsobom aj najzvláštnejších. Po nedokončení posledných dvoch z piatich svojich jázd obsadili posledné miesto. "Tradícia" bola udržaná aj na ďalších štyroch hrách, kedy sa zúčastnil aspoň jeden bobista z tejto krajiny. Štvorbob však naposledy súťažil v Nagane 1998 a jeho návrat je preto ikonickým momentom.

Posun a popularita tohto športu bola potvrdená aj účasťou prvej bobistky, ktorou sa v Kórei v roku 2018 stala Jazmine Fenlatorová-Victoriannová. Ponuku na posilnenie štvorčlenného tímu mal na stole aj šprintér Usain Bolt, no ten ju rýchlo odmietol. Pred Pekingom Jamajka sľubuje, že bude "najhorúcejšou vecou na ľade" a štart tejto disciplíny je naplánovaný na 3. februára. Karibský ostrov je pritom tradičným, no málo početným účastníkom zimných olympijských hier. Do Pchjongčangu cestovala len trojica športovcov, do Soči dvaja. Od roku 1988 vynechali len jediné OH, a to v Turíne.