Magazín - 11.04.2017 09:00

Magazín Oktagon sa obzrel za piatkovým podujatím Oktagon 2

redakcia Autor: redakcia

To, že pôjde o najkvalitnejší turnaj široko-ďaleko predznamenali už predzápasy. Veď mená ako Jartim, Barborík, či Nepraš na vedľajšej karte vidíme len málokedy.

Najpríjemnejší dojem azda zanechal Vojto Barborík, ktorý na poslednú chvíľu nahradil zraneného Bartla. V zápase s Michalom Neprašom ukázal, že po pauze zavinenej zranením je vo výbornej forme a musíme s ním rátať, keď v druhom kole dokázal zaznamenať výhru na submission.

Veľké kvality ukázal aj Jaroslav Jartim, ktorý nedal šancu Koželuhovi, ktorý doslova prežil tri kolá. Koželuh pritom nahradil Lukáša Pajtinu iba deň pred súbojom, za čo mu patrí poklona a určite bude zaujímavé sledovať jeho výkony po plnej príprave.

Hlavnú kartu odštartoval súboj mladého talentu s českou legendou. Samuel Krištofič je totiž neporazený bojovník s veľkou perspektívou. Bohumil Lungrík je vo veku 41 rokov jedným z najdlhšie pôsobiacich ľudí v kolotoči MMA. Už od úvodu Krištofič potvrdzoval výhodu v postoji, keď bol presnejší a rýchlejší. „Nechcel som so súperom ísť na zem, pretože má mnohoročné skúsenosti s brazílskym jiu jitsu,“ popisuje taktiku Krištofič. Zlom nastal po nedovolenom útoku na slabiny slovenského reprezentanta, po ktorom nebolo jasné, či bude súboj pokračovať. „Po kope som vôbec necítil nohu. Musím sa poďakovať cutmanovi, ktorý odviedol výbornú prácu,“ chváli ´Pirát´ prácu profesionála. Po tomto nepríjemnom incidente sa Krištofič do duelu vrátil a presvedčivo dotiahol duel do víťazného konca.

KO večera predviedol Milan Ďatelinka, ktorý v druhom kole trafil pekný high kick, po ktorom sa jeho súper Tomáš Lejsek ocitol v opatere lekárov. Milan tak dokázal, že je výborný postojár so schopnosťou ukončiť kedykoľvek duel. „Videl som, že v postoji mu to nevonia, vyčítal som mu to z pohľadu. Vedel som, že bude chcieť ísť na zem a tak som si strážil pokusy o takedown,“ hodnotí duel Ďatelinka. Koniec prišiel v druhom kole. „Tie ruky tam mal nízko, tak som to tam skúsil streliť.“

Najväčšie prekvapenie večera priniesol súboj Fodor vs. Poborský. František Fodor bol pred domácim publikom favoritom, súboj ale nezvládol, keď sa už v úvodných sekundách dopustil chyby a skúsenému matadorovi Poborskému padol do gilotíny. ´Číňan´ ponúknutú možnosť naplno využil a Fodora dokázal uškrtiť. „Fero mi tam vbehol sám, túto techniku mám natrénovanú a keď mi tam niekto vbehne, veľmi ťažko sa z toho dostáva,“ zhodnotil Poborský.

Co-main event priniesol veľmi zaujímavý duel poloťažkých váh, keď sme v akcii videli domáceho Ilju Škondriča a Čecha Víta Mrákotu. Už od prvých chvíľ bolo jasné, s akou taktikou nastúpil na duel Český reprezentant, ktorý hrozil takedownami a dokázal dostať Škondriča na zem. Tu ale Ilja dokázal využívať svoje jiu jitsu, keď hrozil submisiami, hlavne armbar volal po dotiahnutí.

Koniec nastal po ďalšom takedowne zo strany Mrákotu, keď si nedokázal postrážiť zadné vrátka, čo Škondrič využil a pákou na nohu prinútil súpera odklepať. „V half guarde dostal súper heel hook. Trochu mu tam zapraskalo, ale ešte sa chcel hrať na bojovníka a držať to tam. Potom Attila zakričal ´trhaj!´, tak som trhol, niečo mu tam puklo a odklepal to.“

Hlavný zápas večera priniesol skutočnú lahôdku. Po chorobe Jána Homolku sa jednotke welterovej váhy Gáborovi Borárosovi postavila dvojka strednej váhy Roland Čambal. Ten mal výhodu v hmotnosti a výške, Boráros je zasa známy svojou fyzickou silou. Táto výhoda sa naplno prejavila už od úvodu, keď si Gábor dokázal podržať súpera v klinči a odoberať mu množstvo energie. Koniec duelu započal Boráros po následných tvrdých úderoch, na ktoré nemal Čambal odpoveď. Keď sa nevydaril ani pokus o takedown, po ktorom prišli ďalšie tvrdé údery, bolo jasné, že si na svoje konto pripíše Boráros piatu výhru v rade. „Mrzí ma, že Homolka ochorel, ale myslím si, že bol Čambal ešte lepší súper. Má na konte viac zápasov. Na duel som sa pripravoval tvrdo, trénoval som každý deň,“ ozrejmil svoje pocity Boráros.