Pravidlá MMA - 10.10.2016 11:00

Pravidlá MMA: Legálne zranenia a typy ukončenia zápasu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sport.sk

Pozrite si prehľad, akým spôsobom sa posudzujú jednotlivé zranenia v prípade faulov a legálnych úderov a tiež, aké možné typy ukončenia zápasov MMA poznáme.

Zranenia spôsobené legálnymi údermi a faulami

  1. Keď je zranenie spôsobené legálnym úderom, zápas je ukončený technickým KO (TKO).
  2. Keď je zranenie spôsobené úmyselným faulom, bojovník, ktorý zranenie spôsobil, je diskvalifikovaný.
  3. Keď je zranenie spôsobené úmyselným faulom a rozhodca rozhodne o pokračovaní zápasu, musí upozorniť bodových rozhodcov o strhnutí dvoch bodov.
  4. Keď zranenie spôsobené úmyselným faulom neumožňuje bojovníkovi v pokračovaní zápasu, ktorý je už v neskoršej časti súboja, stane sa zranený zápasník víťazom ‚Technickým rozhodnutím‘ pokiaľ do tej doby podľa bodových rozhodcov viedol. Pokiaľ je zápas podľa bodových rozhodcov vyrovnaný, alebo zranený bojovník prehrával, je zápas vyhlásený ako ‚technická remíza‘.
  5. Pokiaľ sa bojovník pri pokuse o faul sám zraní, neberie sa na to ohľad a zranenie je posudzované, ako keby bolo spôsobené legálnym úderom.
  6. Pokiaľ je zranenie spôsobené neúmyselným faulom a bojovník nie je schopný pokračovať, je zápas posudzovaný ako ‚No contest‘ pokiaľ neubehli dve celé kolá trojkolového zápasu, alebo tri kolá päťkolového zápasu.
  7. Pokiaľ je zranenie spôsobené neúmyselným faulom a bojovník nie je schopný pokračovať, je zápas posudzovaný ako ‚Technické rozhodnutie‘ v prospech bojovníka, ktorý je podľa bodových rozhodcov vo vedení, pokiaľ bol zápas ukončený až po ubehnutí dvoch kôl v prípade trojkolového zápasu, alebo troch kôl päťkolového zápasu.
  8. Zvyšné kola budú vyhodnotené podľa rovnakých kritérií ako doteraz uplynuté a obodované kolá.

Aj keby sa laikovi mohlo zdať, že v klietke je dovolené proti súperovi použiť čokoľvek, nie je to tak.

​Typy ukončenia zápasu

  1. Vzdanie sa poklepaním na telo súpera alebo zem. Vzdanie sa môže byť aj verbálne.
  2. Knockout – keď bojovník po údere alebo kope stratí vedomie (KO), rozhodca ukončí zápas pre prevahu (TKO), alebo vznikne legálnym úderom (TKO).
  3. Výhra na body – jednomyseľné rozhodnutie (všetci traja rozhodcovia sa musia zhodnúť na víťazovi), väčšinové rozhodnutie (dvaja za výhru, jeden za remízu) alebo nejedomyseľné (dvaja rozhodcovia pre víťazstvo jedného, tretí pre víťazstvo jeho súpera).
  4. Remíza – jednomyseľná remíza (všetci traja bodoví rozhodcovia sa zhodnú na remíze), väčšinová remíza (dvaja rozhodcovia sú pre remízu), nejednomyseľná (každý rozhodca rozhodne inak).
  5. Diskvalifikácia.
  6. Forefeit
  7. Technická remíza.
  8. Technické rozhodnutie.
  9. Bez výsledku.