Novinky - 13.12.2019 10:55

Štartujú Majstrovstvá sveta v šípkach. Na koho sa počas bohatého programu môžeme tešiť?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram/Youtube

Už dnes podvečer štartuje v poradí 27. svetový šampionát v šípkach pod hlavičkou organizácie PDC (Professional Darts Corporation). Od roku 2008 sa pravidelne uskutočňuje v londýnskom Alexandra Palace a potrvá až do 1. januára 2020. Úradujúcim majstrom sveta je Holanďan Michael van Gerwen, ktorý si v minuloročnom finále poradil s Angličanom Michaelom Smithom 7:3 na sety.

Práve van Gerwen, ktorý je dlhodobo svetovou jednotkou, je najväčším favoritom aj tento rok. Svetový šampionát ovládol už trikrát a je tak najúspešnejším Holanďanom v histórii. Tým druhým so ziskom majstrovského titulu je legendárny Raymond van Barneveld, ktorý sa radoval v roku 2007. Slávny "Barney" by tento rok na turnaji mal štartovať poslednýkrát a to z dôvodu ukončenia profesionálnej kariéry. Celkovo najúspešnejším hráčom v histórii Majstrovstiev sveta PDC je Angličan Phil Taylor, ktorý zaknihoval až štrnásť triumfov. "The Power" ale už pred rokom svoju aktívnu kariéru ukončil.

Šípkarský šampionát je tradičným sprievodcom posledných dní kalendárneho roka. Napriek tomu, že sa takmer celý jeho priebeh odohrá v roku 2019, v štatistikách bude svietiť rok nasledujúci, teda 2020. Dá sa povedať, že práve Majstrovstvá sveta otvárajú novú šípkarskú sezónu. Turnaja sa zúčastní 96 hráčov z celého sveta, no Slovensko bohužiaľ zastúpenie nemá.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Get zooming... the draw for the 2019/20 William Hill World Darts Championship!

Príspevok, ktorý zdieľa Professional Darts Corporation (@officialpdc),

Formát turnaja je prispôsobený hraniu na legy a sety. Každý leg pozostáva z jednej hry 501 double-out, čo znamená, že hráči začínajú na číslach 501 a ten, ktorý sa skôr dostane na nulu zatvorením niektorého z doublov, vyhráva leg. Na získanie jedného setu sú potrebné tri vyhrané legy. V prvých dvoch kolách zápas vyhráva hráč, ktorý ako prvý získa tri sety. V treťom a štvrtom kole sú to štyri sety, vo štvrťfinále päť, v semifinále šesť a finálový duel sa hrá až na sedem získaných setov.

Popri van Gerwenovi patria k najväčším favoritom na zisk titulu aj vo forme hrajúci Gerwyn Price nasadený ako trojka pavúka alebo tradiční vyzývatelia z Britských ostrovov, ku ktorým možno zaradiť mená ako Rob Cross, Peter Wright, Gary Anderson či Michael Smith. Zálusk si však robia aj šípkari nižšie postavený v rebríčku a to napríklad Daryl Gurney, Dave Chisnall alebo Jermaine Wattimena, ktorý bude mať za úlohu do budúcnosti nahradiť odchádzajúceho van Barnevelda.

Pripomeňme si tiež najlepšie momenty uplynulého šampionátu.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora