Novinky - 02.02.2020 23:36

The Masters 2020: trofej v rukách svetovej dvojky

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth, Richard Weinfortner | Zdroj: Huste.tv

Po tuhých súbojoch v prvom kole, ktoré bolo rozdelené do dvoch hracích dní, dnes boli na programe hneď tri fázy turnaja The Masters. Program odštartoval popoludňajšími duelmi štvrťfinále, po ktorých nasledovalo semifinále a aj finále.

Už po prvom kole bolo jasné, že vo štvrťfinále uvidíme minimálne jeden čisto anglický zápas. Ten obstarali Adrian Lewis a Michael Smith, čo znamenalo, že domáca krajina musela mať aspoň jedno semifinálové zastúpenie. Hneď na úvod sa z turnaja porúčal úradujúci šampión Michael van Gerwen, ktorého zastavil Jonny Clayton. Waleský šípkar vo štvrťfinále vyzval zlepšujúceho sa Nathana Aspinalla, no po vyradení svetovej jednotky sa od Claytona dalo čakať čokoľvek.

Spomenutý anglický duel zvládol lepšie favorizovaný Michael Smith, ktorý si s Adrianom Lewisom poradil 10:6 na legy. Po dvoch ukradnutých podaniach súpera viedol dokonca 4:0, no súper dokázal zmobilizovať sily a na chvíľu sa dokonca dostal do vedenia. Od jedenásteho legu mu však došiel dych a svetová päťka postúpila do štvrťfinále. Zakrátko ho doplnil krajan Nathan Aspinall, ktorý zopakoval aprílové víťazstvo nad Jonnym Claytonom z European Tour, tento raz výsledkom 10:8. Medzi najlepšou turnajovou štvoricou nechýbal ani Gary Anderson. Vo svojom zápase zrušil Gerwyna Pricea 10:2. O najvyššie štvrťfinálové víťazstvo sa však postaral Škót Peter Wright, ktorý s Daveom Chisnallom nemal zľutovanie a z hry ho vyprevadil výsledkom 10:0.

V rýchlom slede sa pokračovalo semifinálovými stretnutiami, ktoré boli vypísané na 21 legov. Vopred určený pavúk a zhoda okolností v ňom skrížila cesty dvom Angličanom a dvom Škótom. V anglickom súboji sa Michael Smith postaral s Nathanom Aspinallom o slušnú drámu, z ktorej vychádzala spokojnejšia svetová päťka. Smith pritom prehrával 2:5 a sám mal potom možnosť všetko uzavrieť za stavu 9:8. Nestalo sa a hádzalo sa až do poslednej možnej chvíle. Pevnejšie nervy ukázal renkingovo vyššie postavený šípkar a mohol čakať na meno finálového súpera. Tým sa stal Peter Wright, keď Garyho Andersona pokoril 11:7. Šlo už o ich piaty vzájomný zápas po sebe, ktorý sa stal Wrightovou korisťou. Tento raz viedol 7:3 aj 10:4, čo súper dokázal už len skorigovať.

Finálový zápas bol aj o tom, kto ušetril v náročný hrací deň viac síl a energie. Fanúšikovia si rozhodne prišli na svoje, pretože víťaza The Masters 2020 určil až posledný dvadsiaty prvý leg. Ten na svoju stranu získal Peter Wright. Hneď v úvode pritom prišiel o podanie, avšak vzápätí stratil hneď dve po sebe Michael Smith a od tej chvíle už Wright ani raz neprehrával. Viedol 4:1, 7:4 aj 8:5 a napriek tomu bol blízučko k prehre. Strhujúci záverečný leg dokázal zvrátiť a prestížnu trofej dostal do svojich rúk.

The Masters 2020, výsledky finálového dňa (nedeľa, 2. februára 2020):
Štvrťfinále
Adrian Lewis (13-Ang.) - Michael Smith (5-Ang.)  6:10
Jonny Clayton (16-Wal.) - Nathan Aspinall (8-Ang.)  10:8
Gerwyn Price (3-Wal.) - Gary Anderson (6-Škót.)  2:10
Peter Wright (2-Škót.) - Dave Chisnall (10-Ang.)  10:0
Semifinále
Nathan Aspinall (8-Ang.) - Michael Smith (5-Ang.)  10:11
Peter Wright (2-Škót.) - Gary Anderson (6-Škót.)  11:7
Finále
Michael Smith (5-Ang.) - Peter Wright (2-Škót.)  10:11
Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora
Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora