Novinky - 13.11.2020 10:00

Chcem predviesť čo dokážem, hovorí český šípkarský talent Adam Gawlas

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram/Adam Gawlas

Už v pondelok štartuje ďalší veľký šípkarský turnaj Grand Slam of Darts. Okrem elity organizácie PDC sa na ňom objaví aj jeden český reprezentant. Obrovský talent svetových šípok Adam Gawlas dostane v krátkom čase príležitosť zahrať si na druhom veľkom podujatí.

Len nedávno totiž spoločne s Karlom Sedláčkom reprezentoval Českú republiku na World Cup of Darts. Na tímovom turnaji však narazili hneď v prvom kole na Belgičanov, na ktorých napokon nestačili. Napriek vypadnutiu ale podali skvelý výkon: „Účasť hodnotím veľmi pozitívne. Myslím, že som neurobil hanbu, len chýbalo trošku šťastia," zhodnotil Gawlas. Taktiež sa vyjadril k spolupráci s aktuálne najlepším českým hráčom: „Áno, s Karlom sme si pekne sadli a pri tréningu bolo vidieť, že si pri terči rozumieme," potvrdil. V zápase proti dvojici Dimitri Van den Bergh - Kim Huybrechts mali Česi príležitosť postúpiť, no po tesnom priebehu sa museli uspokojiť s prehrou 4:5 na legy. Napriek tomu však medzi hráčmi panovala dobrá nálada: „Áno, poznám sa s nimi už dlhšiu dobu. S Dimitrim som aj veľa trénoval," potvrdil český talent.

Stále len 18-ročný šípkar sa stane vôbec prvým reprezentantom našich geografických susedov na prestížnom Grand Slam of Darts. Účasť si vybojoval vďaka postupu do finále uplynulých Majstrovstiev sveta juniorov a zápasov sa už teraz nevie dočkať: „Teším sa veľmi. Je to veľký major turnaj, takže chcem predviesť čo dokážem," skonštatoval. Tlak si však pred svojou účasťou nepripúšťa: „Skôr je fascinujúce, že to hrám dva roky a stále si to všetko neuvedomujem. Príde mi to tak, že som ešte nič nedokázal," povedal Gawlas. V rámci blížiaceho sa podujatia už môže pomýšľať aj na súperov, keďže pôjde o špeciálny formát. Hráči budú najskôr rozdelený do základných skupín a až potom bude nasledovať vyraďovací pavúk. Adam Gawlas si tak zahrá minimálne tri zápasy, no pri žrebe má len jedno želanie: „Prial by som si Garyho Andersona," odpovedal jasne.

České šípky sú v roku 2020 na vzostupe. Najvyššie postavený hráč v rebríčku PDC Karel Sedláček získal profesionálnu kartu, na základe ktorej môže hrávať pravidelne turnaje najprestížnejšej organizácie a do popredia sa tlačí aj Gawlas. Toho možno budú fanúšikovia vidieť v podobnej situácii už o rok: „Bude to po získaní karty. Dúfam, že sa tak stane už v januári na Qschool," zhodnotil talentovaný šípkar. Konkurencia v bojoch o profesionálne karty ale bude veľká. Bojovať o jednu z nich by mal aj legendárny Holanďan Raymond van Barneveld. Ešte pred PDC Qschool sa však uskutočnia Majstrovstvá sveta, ktoré sa tradične konajú v decembri. O tom, kto získa titul, má Adam Gawlas jasno: „Gerwyn Price. Neskutočný blázon. Má všetko, čo má profesionál mať," dodal na záver.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora