Novinky - 15.12.2020 11:11

Štart MS v šípkach už dnes večer! Obhajcom Wright, Česko reprezentuje Sedláček

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

Dnešný večer bude pre šípkarských fanúšikov očakávaný. Štartujú totiž Majstrovstvá sveta organizácie PDC, ktoré sú už tradične súčasťou vianočných sviatkov. O cennú trofej Sida Waddella zabojuje celkovo 96 hráčov vrátane českého reprezentanta Karla Sedláčka.

Český šípkar sa do Londýna prebojoval cez kvalifikáciu, v ktorej dominantne vyhral potrebné tri zápasy a mohol sa tak radovať z postupu na najprestížnejší turnaj. Na svetovom šampionáte sa predstaví po druhýkrát v kariére. Svoju premiérovú účasť si pripísal pred dvoma rokmi, kedy v prvom kole narazil na Keegana Browna, ktorému podľahol 0:3 na sety. V tomto roku tak bude bojovať o vylepšenie tohto výsledku. Prvé kolo mu Sedláčkovi pripraví prekážku v podobe skúseného Ryana Joyca. Tento zápas je na programe v stredu 16. decembra zhruba o 13:00 nášho času a na jeho víťaza už v druhom kole čaká Poliak Krzysztof Ratajski.

Obhajcom titulu na šampionáte je Škót Peter Wright. Svetová dvojka vstúpi do turnaja hneď v rámci prvého hracieho dňa, teda dnes. Jeho súperom bude úspešnejší z dvojice Steve West - Amit Gilitwala, ktorých súboj bude otváracím duelom Majstrovstiev sveta. Najvyššie nasadeným hráčom je opäť Holanďan Michael van Gerwen. Podobne ako všetci nasadení šípkari, aj on má v prvom kole voľný žreb, zatiaľ čo v tom druhom narazí na víťaza zápasu Ryan Murray - Lourence Ilagan. Svetová jednotka do turnaja vstúpi v sobotu 19. decembra. Medzi najväčších favoritov na titul patrí aj svetová trojka z Walesu - Gerwyn Price. Šípkarský búrlivák odohrá svoj úvodný duel na turnaji v pondelok 21. decembra proti víťazovi zápasu Luke Woodhouse - Jamie Lewis.

Aj na tohtoročnom šampionáte nebude chýbať nežnejšie pohlavie. Uplynulé Majstrovstvá sveta vstúpili do histórie vďaka Fallon Sherrockovej, ktorá ako prvá žena vyhrala zápas na najprestížnejšom turnaji. Dostala sa až do tretieho kola, kde vypadla s Chrisom Dobeym. Tento rok však fanúšikovia túto sympatickú hráčku neuvidia. Kvalifikovali sa totiž iné anglické reprezentantky. Skúsená Lisa Ashtonová narazí v prvom kole na mladíka Adama Hunta, kým Deta Hedmanová vyzve krajana Andyho Boultona.

Čo však v londýnskej hale Alexandra Palace bude chýbať sú fanúšikovia. Pôvodne síce organizátori dostali povolenie na vpustenie tisícky priaznivcov, no na základe najnovších nariadení to zatiaľ bude možné len počas úvodného hracieho dňa. Od stredy 16. decembra sa totiž Londýn zaradí do tretej kategórie v rámci pandemických opatrení, čo znamená, že minimálne do 23. decembra sa bude hrať bez divákov. Počas vianočných sviatkov a Silvestra sa už tradične hrať nebude a majstra sveta pre rok 2021 spoznáme 3. januára. Na šampionát sa tešia aj naši komentátori, ktorí tomuto podujatiu venovali aj jeden z posledných podcastov.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora