Novinky - 01.01.2021 09:11

Sedem nasadených a posledný mohykán. Kto bude majster sveta?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Twitter

Šípkarské Majstrovstvá sveta patria k tradičnému programu fanúšikov tohto športu počas Vianoc a Nového roka. Inak tomu nie je ani tentokrát, keď v tejto chvíli zostáva odohrať posledných sedem zápasov. Do štvrťfinále sa prebojovalo sedem nasadených a jeden nenasadený hráč. Už dnes všetci zabojujú o štyri miestenky v semifinále.

Spomedzi ôsmich najvyššie nasadených sa do štvrťfinále dostali len traja šípkari. Okrem svetovej jednotky Michaela van Gerwena aj nasadená trojka Gerwyn Price a osmička Dave Chisnall. Práve van Gerwen s Chisnallom zabojujú v jednom zo štvrťfinálových zápasov. Holanďan prešiel prvými dvoma súbojmi pomerne hladko, no v osemfinále sa natrápil s Joeom Cullenom, proti ktorému dokonca čelil vyradeniu. Napriek tomu však zostáva pravdepodobne najväčším favoritom na titul. Cestu mu však bude chcieť zahatať vo forme hrajúci Angličan Chisnall. Ten v osemfinále vyradil favorizovaného Dimitriho van den Bergha a namotivoval sa tak na ďalší boj. Vzájomná bilancia ale hovorí jasne v prospech van Gerwena. Holandský šípkar totiž naposledy nestačil na Chisnalla ešte 5. februára 2016 na UK Open. Odvtedy spolu odohrali 27 zápasov, pričom 26-krát vyhral van Gerwen a raz sa zrodila remíza.

Víťaz tohto štvrťfinále si následne zahrá s víťazom duelu Gary Anderson - Dirk van Duijvenbode. Práve druhý menovaný je jediným nenasadeným hráčom medzi najlepšou osmičkou, keď po skvelých výkonoch zdolal postupne Bradleyho Brooksa, Roba Crossa, Adama Hunta a Glena Durranta. Zlepšený výkon podal v osemfinále aj Anderson, ktorý si suverénne poradil s Devonom Petersenom a nechal tak zaspomínať na svoju starú dobrú formu. S van Duijvenbodem sa naposledy stretol v októbri na World Grand Prix, kde sa Holanďan prebojoval až do finále. Vo štvrťfinále si poradil so Škótom 3:1 na sety a nestačil až vo finále na Gerwyna Prica.

Tretím, pomerne prekvapivým zápasom, bude stret Krzysztofa Ratajského a Stephena Buntinga. Poľský šípkar suverénne zvládol prvé dva duely na šampionáte, keď vyhral bez straty setu. Následne sa však natrápil s Gabrielom Clemensom, no ani premožiteľ posledného majstra sveta Petra Wrighta nevystavil Ratajskému stopku. Bunting na ceste do štvrťfinále bojoval s troma kvalitnými súpermi, pričom v každom prípade stratil dva sety. V roku 2020 sa Ratajski s Buntingom stretol dvakrát, no v oboch prípadoch len v rámci domácej PDC Home Tour. Oba zápasy vyhral poľský reprezentant a miernym favoritom bude pravdepodobne aj tentokrát.

Lepší z dvojice Ratajski - Bunting si zahrá s víťazom posledného štvrťfinálového stretnutia. V ňom si zmerajú sily Gerwyn Price a Daryl Gurney. Nasadená trojka síce v prvých dvoch zápasoch na turnaji nepredviedla ideálny výkon, no v osemfinále to už bol takmer dokonalý výkon. Naopak Gurney sa ukazuje v slušnom svetle, vďaka čomu sa prebojoval až medzi osmičku najlepších. Posledné dva súboje tejto dvojice sa skončili remízou, keďže prebehli v rámci Premier League. V tomto prípade by však favoritom mal byť Price, ktorý naďalej zostáva spoločne s van Gerwenom najväčším favoritom na celkové víťazstvo. V prípade triumfu na Majstrovstvách sveta by sa tiež stal novou svetovou jednotkou.

MS v šípkach 2020/21, štvrťfinále, piatok 1.1.2021
Krzysztof Ratajski (15-Poľ.) - Stephen Bunting (26-Ang.)
Gary Anderson (13-Škót.) - Dirk van Duijvenbode (Hol.)

Gerwyn Price (3-Wal.) - Daryl Gurney (11-Sev. Ír.)
Michael van Gerwen (1-Hol.) - Dave Chisnall (8-Ang.)

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora