Novinky - 05.01.2021 13:11

Z hráča ragby majster sveta v šípkach

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Twitter

Šípky sú športom, ktorý sa čoraz viac dostáva do popredia. Svedčia o tom aj nedávno skončené Majstrovstvá sveta PDC. Tie každoročne lákajú množstvo, nielen šípkarských, fanúšikov či už priamo do haly alebo pred televízne obrazovky. Priaznivcov často lákajú aj zaujímavé príbehy jednotlivých hráčov. Jeden z nich píše aj úradujúci majster sveta Gerwyn Price.

Waleský reprezentant hrá šípky na najvyššej úrovni od roku 2014. Práve pred siedmimi rokmi sa, na popud svojho krajana Barrieho Batesa, zúčastnil kvalifikačného turnaja QSchool, na ktorom získal profesionálnu kartu. Tá mu umožňovala štartovať na veľkých podujatiach organizácie PDC, čo je sen každého šípkara. Price však nebol hocikto. Pred začiatkom šípkarskej kariéry totiž hrával na profesionálnej úrovni ragby. Pôsobil v najvyššej waleskej súťaži, čo sa odzrkadlilo aj na jeho postave, ktorá sa vymyká akýmkoľvek šípkarským predsudkom. Ragby však Icemana, ako znie Pricova prezývka, nenapĺňalo dostatočne. Vybral si preto dráhu šípkara a dnes sa nenájde jediný človek, ktorý by povedal, že to bolo nesprávne rozhodnutie.

Od roku 2014 začal obchádzať rôzne turnaje. Na svetovom šampionáte sa objavil už o rok neskôr, keď v prvom kole síce nestačil na Petra Wrighta, no napriek skvelým výkonom počas sezóny štartoval rok 2015 ako 59. hráč svetového rebríčku. Najväčší úspech v tejto sezóne zaznamenal na turnaji World Matchplay. Prekvapivo sa dostal až do štvrťfinále, kde mu stopku vystavil už dobre známy Wright. Koncom roka 2015 tak Walesanovi patrilo už 33. miesto v rebríčku Order of Merit, čo bola senzácia na takmer nováčika na okruhu. Šípkarský príbeh sa tak mohol písať ďalej.

Aj keď sezóna 2016 nepriniesla Pricovi žiaden veľký úspech, v rebríčku stúpal naďalej. Do roka 2017 vstupoval ako svetová devätnástka a dokázal sa prebojovať aj do prvého veľkého finále v kariére. Stalo sa tak na UK Open, kde napokon nestačil len na koho iného ako Petra Wrighta. Ďalšie finále v rovnakom roku odohral na World Cup of Darts, keď spoločne s Markom Websterom nestačili na holandskú dvojicu Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld. Na konci kalendárneho roka 2017 však už Price patril do najlepšej šestnástky šípkarov na svete.

Zdroj: PDC Darts Twitter

Prelomový turnaj odohral reprezentant Walesu v roku 2018. Na podujatí Grand Slam of Darts neprehral ani zápas a dokázal vo finále poraziť aj Garyho Andersona. Premiérový major titul bol na svete, a tak nič nebránilo tomu, aby sa Price definitívne zaradil medzi svetovú špičku. Rovnaké podujatie ovládol aj v roku 2019 a doposiaľ životnú sezónu zažil v roku 2020. Tri veľké tituly k čomu pridal aj vytúžený triumf na Majstrovstvách sveta hneď začiatkom roka aktuálneho. Po najväčšom víťazstve kariéry sa premiérovo prebojoval na prvé miesto svetového rebríčka, kde po dlhých mesiacoch vystriedal Michaela van Gerwena. V tejto chvíli tak Gerwyn Price je najväčšou šípkarskou hviezdou. Zbiera jeden úspech za druhým a pred sebou má stále dlhú kariéru, keďže má len 35 rokov, čo na šípkara nie je vôbec veľa.

Najbližšie by sa Walesan mal predstaviť už koncom januára na podujatí Masters. Pri doterajších troch účastiach sa dvakrát prebojoval do štvrťfinále, no tentokrát bude určite pomýšľať na titul. Taktiež bude súčasťou prestížnej Premier League, ktorá by mala odštartovať okolo Veľkej noci. Rovnako tak s najväčšou pravdepodobnosťou zabojuje aj o ďalšie veľké trofeje. Ešte mu ich stále niekoľko chýba, no pre Icemana nie je žiadna situácia neriešiteľná.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora