Novinky - 09.08.2019 09:00

Slovenskí futbalisti v Európskej lige. Ako sa im darilo?

Zdroj: sita

Slovenský futbalový reprezentant Patrik Hrošovský nedoviedol v pozícii kapitána Viktoriu Plzeň k úspešnému výsledku na trávniku belgického klubu Royal Antverpy FC. Český vicemajster prehral v úvodnom zápase 3. predkola Európskej ligy 0:1 a v Štruncových sadoch bude musieť v budúcotýždňovej odvete doťahovať tesné manko. Ostatní slovenskí hráči Matúš Kozáčik a Roman Procházka v drese Plzne do tohto zápasu nezasiahli.

O osude stretnutia rozhodla 29. min, v ktorej sa utešenou strelou spoza šestnástky presadil 24-ročný portugalský útočník Ivo Rodrigues. Kouča hostí Pavla Vrbu mrzela po zápase slabá koncovka jeho zverencov. "Mali sme hernú prevahu, no keď sa dostaneme do gólových situácií, riešime ich zle. Chceli sme vonku streliť gól, bohužiaľ sa nám to nepodarilo," povedal pre klubový web Plzne 55-ročník kormidelník. Pred druhou konfrontáciou s Antverpami však zbrane neskladá. "Máme za sebou prvý polčas, prehrávame 0:1 a pred sebou máme domácu odvetu. Verím, že potešíme našich fanúšikov a zápas zvládneme tak, aby sme postúpili," dodal Vrba.

Po záverečnom hvizde mali od spokojnosti ďaleko aj hráči pražskej Sparty. Ešte desať minút pred koncom viedli doma nad tureckým Trabzonsporom 2:0, ale napokon o svoj náskok prišli. Stretnutie sa hralo bez divákov, keďže Sparta dostala od UEFA trest za rasistické prejavy fanúšikov počas minuloročného súboja so srbským tímom Spartak Subotica. Tréner 12-násobného českého majstra Václav Jílek skonštatoval, že divácka podpora jeho hráčom chýbala a mohla im dodať sily do nezvládnutého záveru. "Atmosféra bola horšia, než som čakal. Hrať futbal bez divákov je hrozné. To sa nedá prirovnať ani k prípravným duelom. Bol to medzinárodný zápas, ale na mňa to tak vôbec nepôsobilo," povedal Jílek. Slovenský obranca Lukáš Štetina odohral na Letnej celé stretnutie a na záverečné desiatky sekúnd premiérovo naskočil do hry v sparťanskom drese Dávid Hancko.

Zo slovenských legionárov sa vo štvrtok predstavil v akcii už len Boris Prokopič, no jeho zamestnávateľ FC Vaduz doma podľahol Eintrachtu Frankfurt jednoznačne 0:5. Rovnakým výsledkom sa skončila aj konfrontácia medzi talianskym FC Turín a bieloruským Šachťorom Soligorsk. Účastník Serie A potvrdil rolu favorita a ráznym krokom vykročil k účasti v záverečnom predkole EL. Július Szöke do zápasu nezasiahol, keďže si odpykával trest za červenú kartu z predošlého stretnutia. Prekvapenie sa zrodilo v Tel Avive, kde domáce Maccabi prehralo s FK Sudava 1:2. Slovenský obranca Ivan Hladík, pôsobiaci vo farbách litovského tímu, sledoval súboj iba z lavičky náhradníkov.

Výsledky zahraničných klubov s legionármi zo Slovenska vo štvrtkových úvodných zápasoch 3. predkola EL 2019/2020:

Sparta Praha (ČR) - Trabzonspor (Tur.) 2:2 (1:0)
Lukáš Štetina odohral celý zápas, Dávid Hancko (obaja Sparta) hral od 90. min

Royal Antverpy FC (Belg.) - FC Viktoria Plzeň (ČR) 1:0 (1:0)
Patrik Hrošovský odohral celý zápas a v 32. min videl žltú kartu, Matúš Kozáčik a Roman Procházka (všetci Plzeň) sedeli na lavičke náhradníkov

Maccabi Tel Aviv (Izr.) - FK Sudava (Lit.) 1:2 (0:1)
Ivan Hladík (Sudava) sedel na lavičke náhradníkov

FC Vaduz (Licht.) - Eintracht Frankfurt (Nem.) 0:5 (0:3)
Boris Prokopič (Vaduz) odohral celý zápas

FC Turín (Tal.) - Šachťor Soligorsk (Biel.) 5:0 (2:0)
Július Szöke (Soligorsk) nehral pre kartový trest