Tenis - 03.11.2019 15:07

Za šesť týždňov bol doma iba 10 hodín. Slovák bude v Top Ten

Zdroj: sita

Keď sa Filip Polášek (34) vlani v júni po vyše štyroch rokoch vrátil na súťažné dvorce, mal ambíciu zostať zdravý a tešiť sa z každého víťazného zápasu. Oboje sa splnilo a s jedlom mu narástla chuť. Na konto Poláška pribúdali víťazné zápasy aj turnaje rýchlejšie ako sám predpokladal. Až to po roku a pol dotiahol do najlepšej desiatky svetových deblistov a o pár dní si zahrá na prestížnom Turnaji majstrov, ktorý je snom azda každého tenistu. Do Londýna na podujatie ATP Finals (10.- 17. 11.) sa prebojoval po boku Chorváta Ivana Dodiga, definitívu účasti v osmičke najlepších svetových dvojíc získali na práve vrcholiacom turnaji kategórie ATP Masters 1000 v Paríži.

"Vyhrať grandslamový turnaj sa dá aj vtedy, keď ste v rebríčku na šesťdesiatom či sedemdesiatom mieste. Postup na majstrovstvá sveta si však treba zaslúžiť. Dostane sa tam len osem tímov, ktoré mali počas roka najlepšie výsledky. Nie je to o jednom víťaznom turnaji, ale o celej sezóne. Prebojovať sa tam je z môjho pohľadu úplne najviac. Všetci hráči, ktorí tam budú hrať, sú v rebríčku približne do 25. miesta a majú za sebou viacero úspechov," uviedol Filip Polášek v rozhovore pre agentúru SITA.

Polášek a Dodig prišli na turnaj do parížskej haly Bercy s jasným cieľom vybojovať si účasť v londýnskej O2 Arene. Pomohli im aj okolnosti. Už v 1. kole im po prehre odpadli vážni konkurenti Fín Henri Kontinen a Austrálčan John Peers. Neskôr sa dozvedeli, že legendárni americkí bratia Bryan a Mike Bryanovci, ktorí boli v londýnskom renkingu "Race" pred nimi, sa rozhodli predčasne ukončiť sezónu. Zostávali im poslední súperi Francúzi Jérémy Chardy a Fabrice Martin. Potrebovali však vyhrať celý turnaj, aby bodovo predstihli Slováka a Chorváta v prípade, že tí nepostúpia do finále. Francúzske duo sa rozlúčilo s domácim turnajom štvrťfinálovou prehrou a v tej chvíli bolo všetko jasné, Polášek a Dodig sa mohli začať virtuálne baliť do Londýna.

"Kalkulácia bola jednoduchá - Francúzi potrebovali vyhrať celý turnaj, aby nás predstihli. Keď Chardy a Martin prehrali svoj štvrťfinálový zápas, my sme sa práve rozcvičovali na ten svoj.. Keď sa zrazu dozviete, že ste postúpili na majstrovstvá sveta a o dve minúty máte ísť hrať štvrťfinále na turnaji Masters 1000, nie je to jednoduché. Najmä na mňa to doľahlo, Ivan už toho predsa len zažil viac. Uvedomil som si, že od nášho triumfu na turnaji v Pekingu a zisku 500 bodov sme už potom na ceste do Londýna naháňali každý bod. Bolo to päť týždňov v strese s maximálnym vypätím po fyzickej aj psychickej stránke. Ja som bol za posledných šesť týždňov doma dokopy 10 hodín, Ivan Dodig nebol doma vôbec, nevidel deti ani blízkych. Bolo to nesmierne náročné, ale výsledok prevýšil naše očakávania. Sme maximálne spokojní, aj keď momentálne aj výrazne unavení," vyznal sa Polášek.

Polášek a Dodig mali šancu aj na celkový triumf v Paríži, resp. minimálne na finále. V semifinále mali takmer na lopate ruský tandem Karen Chačanov, Andrej Rubľov, keď za stavu 1:1 na sety viedli v rozhodujúcom zápasovom tajbrejku 9:6. Ani jeden z troch mečbalov však nevyužili a ich súperi sériou piatich bodov otočili na 9:11. "Išli sme do toho rovnako ako počas celej sezóny. Deväťkrát nám takáto tesná koncovka vyšla, ale na desiatykrát nie. Nemáme si však čo vyčítať. Trochu mi už chýbala energia, bolo toho dosť v posledných dňoch aj týždňoch. Celkovo aj v Paríži to bolo nesmierne náročné. V každom kole sme mali ťažký žreb. Na druhé kolo sme čakali od utorka do štvrtka, nebolo to jednoduché," pripomenul Polášek.

Na otázku, čo mohlo rozhodnúť o tom, že sa Bryanovci rozhodli necestovať na majstrovský koncoročný turnaj, ktorý v minulosti spolu štyrikrát vyhrali, Polášek odpovedal: "Nechcem o tom špekulovať, ale nehrali od US Open a už to asi nechceli meniť. Majú svoj vek a navyše Mike očakáva prvý prírastok. Stane sa prvýkrát otcom."

Polášek a Dodig sú veľká rarita tejto sezóny na mužskom okruhu ATP. Svoje sily prvýkrát spojili až koncom júna a hneď z toho bol turnajový triumf v tureckej Antalyi. Nasledoval semifinálový šok na Wimbledone, ale potom si Polášek na dva turnaje na antuke podľa dohody "odskočil" k pôvodnému partnerovi Rakúšanovi Philippovi Oswaldovi. Bolo z toho finále v Gstaade a turnajový triumf v Kitzbüheli, no tieto body sa im do spoločného deblového renkingu s Dodigom nerátali, keďže to bolo s iným partnerom. Návrat ku skúsenému 34-ročnému Chorvátovi na americkom "betóne" sprevádzal najmä skvelý triumf na "tisíckovom" turnaji v Cincinnati, ale aj skorá rozlúčka v 1. kole v New Yorku na US Open. Rozhodujúci mesiac nastal od konca septembra do konca októbra na turnajoch v Číne a Európe. Dvojica spolu vybojovala titul v Pekingu, semifinále v Čcheng-tu, Bazileji a Paríži a tiež štvrťfinále v Šanghaji a Štokholme. V konečnom dôsledku to tesne stačilo na postup do Londýna.

"Kedy nám prvýkrát napadlo, že to môžeme potiahnuť až na Turnaj majstrov? Po triumfe v Cincinnati sme si uvedomili, že sa to možno podarí, ak ešte niečo veľké uhráme. Stále sme však potrebovali 1300 bodov, čo sa v tom čase javilo ako veľmi odvážne. Zachovali sme si však vysokú úroveň našej hry a to aj v zápasoch, ktoré sme prehrali. Je to až neuveriteľné, ako dlho sme dokázali držať vysoký ´level´. Nebola to jednorazová záležitosť. Zároveň nám to dáva veľkú nádej, že to budeme vedieť zopakovať aj v budúcnosti. Celkovo sme s Ivanom odohrali spolu za pol roka iba 11 turnajov a za ten krátky čas sme si vybojovali postup do Londýna. Toto sa naozaj často nepodarí a o to je to pre nás cennejšie," skonštatoval Polášek spokojným tónom.

Ak si niekto myslel, že si po tomto vypätí na pár dní vydýchne, nie je to pravda. Doma bude iba do utorka, keď už so svojím deblovým partnerom naberú smer Londýn a ATP Finals. "Od stredy tam budeme trénovať a v nedeľu sa začne Turnaj majstrov," dodal Polášek pre SITA.