Tenis - 21.12.2019 12:42

Najaktívnejším tenistom desaťročia Djokovič

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/ATPtour.com/Youtube

Srbský tenista a bývalá svetová jednotka Novak Djokovič patrí medzi najlepších aktívnych hráčov. Potvrdzujú to aj najnovšie štatistiky, ktoré sa zaoberali výkonmi v poslednej dekáde. Počas nej dominovali okrem Srba aj Rafael Nadal či Roger Federer, no najviac prvenstiev v spomínanom období drží aktuálna svetová dvojka.

Djokovič totiž odohral počas posledných desiatich rokov až 729 zápasov na okruhu ATP a je tak jediným tenistom, ktorý sa dostal cez hranicu 700 odohraných duelov. Druhé miesto patrí Rafaelovi Nadalovi a tretí je Roger Federer, ktorí strácajú 50, resp. 67 zápasov. Rodák z Belehradu tiež nazbieral najviac turnajových triumfov, keď od roku 2010 ovládol 61 turnajov, čo je suverénne najviac, keďže druhý Nadal ich má na konte o trinásť menej.

Zdroj: ATPtour.com

Jednu z najlepších sezón vo svojej kariére zažil v roku 2011, keď bol dlho neporazený. Dostal sa na skóre 41-0 a prvýkrát prehral až v júnovom semifinále French Open proti Rogerovi Federerovi. To zároveň bola jeho jediná porážka proti Federerovi či Nadalovi v danom roku. Celkovo sezónu 2011 ukončil s výsledným skóre 70-6, získal desať titulov a po prvýkrát v kariére končil rok ako svetová jednotka.

Aktuálne je Djokovič svetovou dvojkou so stratou necelých tisíc bodov na vedúceho Rafaela Nadala. Na tenisovom tróne však strávil už 275 týždňov a je tak pomerne blízko k historickému maximu Rogera Federera, ktoré sa nachádza na hranici 310 týždňov na čele svetového rebríčka. Existuje teda šanca, že by túto métu Srb prekonal už v nasledujúcej sezóne. Proti ale určite bude najmä spomínaná a dnes už legendárna dvojica Nadal - Federer.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora