Tenis - 18.01.2020 13:33

Kto odštartuje novú dekádu grandslamovým titulom?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

V noci z nedele na pondelok odštartuje prvý grandslamový turnaj tenisovej sezóny v austrálskom Melbourne. Favoritov je na Australian Open hneď niekoľko. V mužskej časti je tým najväčším Novak Djokovič, no v ženskom pavúku sa, ako to už býva zvykom, opäť môže zrodiť prekvapenie.

Srbský tenista má na svojom konte už sedem titulov, vďaka čomu je najúspešnejším hráčom v Melbourne Parku. V tomto roku bude obhajovať triumf z konca uplynulej dekády, kedy uspel vo finálovom zápase proti Rafaelovi Nadalovi, ktorého porazil 3:0 na sety. Práve Nadal by mohol byť najväčším konkurentom Djokoviča aj v roku 2020. Do turnaja vstúpi ako svetová jednotka a v prvom kole ho čaká bolívijský hráč Hugo Dellien, Djokovič si v prvom kole zmeria sily s Nemcom Janom-Lennardom Struffom. Najvyššie nasadenú trojicu uzatvára Roger Federer, ktorého na úvod čaká americký tenista Steve Johnson.

Prekvapením turnaja by mohol byť niekto z tzv. "Next Gen", teda z mladých hráčov, ktorí na výrazný grandslamový úspech stále čakajú. Do formy sa na konci uplynulej sezóny dostali Stefanos Tsitsipas či Dominic Thiem, no zabúdať netreba ani na Daniila Medvedeva. Najväčšia domáca nádej Alex De Minaur sa musela z turnaja odhlásiť kvôli zraneniu a tak sa Austrálčania budú spoliehať na kontroverzného Nicka Kyrgiosa. Slovenský mužský tenis má dvojnásobné zastúpenie. Norbert Gombos narazí v prvom kole na španielskeho tenistu Alejandra Davidovicha Fokina, kým Jozef Kovalík vyzve ďalšieho Španiela Pabla Carreňa Bustu, ktorý je nasadenou dvadsaťsedmičkou turnaja.

Zdroj: sita

V ženskej časti sa už tradične očakáva tuhý boj. Titul obhajuje Naomi Osaková, ktorá si v minuloročnom finále poradila s Češkou Petrou Kvitovou 2:1 na sety. Japonka je tentokrát treťou nasadenou hráčkou a v prvom kole sa postaví zhodou okolností opäť českej tenistke, ktorou bude Marie Bouzková. Najvyššie nasadená je domáca Ashleigh Bartyová, ktorá sa na prvý grandslam sezóny naladila titulom z turnaja v Adelaide. Na úvod Australian Open narazí na Ukrajinku Lesiu Curenkovú, ktorej bude chcieť oplatiť prehru z posledného vzájomného duelu, ktorý sa uskutočnil v januári 2018 v Brisbane a Curenková v ňom vyhrala 2:0 na sety. Ako číslo dva je nasadená česká hráčka Karolína Plíšková. Tú ale v prvom kole nečaká ľahká úloha, keďže sa postaví Francúzke Kristine Mladenovičovej, čo rozhodne nie je ideálny súper na rozbeh.

Svoje však bude chcieť povedať aj rekordérka Open éry Serena Williamsová. Tá by prípadným ôsmim víťazstvom v Melbourne Parku odskočila Margaret Courtovej v počte získaných grandslamov v Austrálii a stala by sa tak historicky najúspešnejšou hráčkou na Australian Open. Z ďalších tenistiek by mohla prekvapiť napríklad Ukrajinka Elina Svitolinová či Švajčiarka so slovenskými koreňmi Belinda Benčičová. Práve druhá menovaná bude súperkou Anny Karolíny Schmiedlovej v prvom kole ženského pavúka. Druhá Slovenka v súťaži Viktória Kužmová narazí na Nemku Juliu Görgesovú.

Zdroj: sita

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora