Tenis - 20.01.2020 07:32

Kužmovej rýchly koniec v Melbourne, Federer sa blíži k stovke víťazstiev

Prvá slovenská zástupkyňa na tenisovom Australian Open 2020 nebola úspešná. Viktória Kužmová prehrala v 1. kole dvojhry s Nemkou Juliou Görgesovou 1:6, 2:6. Zápas trval iba 56 minút a víťazka využila štyri zo šiestich brejkových príležitostí, kým jej súperku nepustila ani k jednej. Tridsaťjedenročná Nemka dominovala nad 21-ročnou Slovenkou vo víťazných úderoch 21-7, na nevynútené chyby to bolo 10-15.

Slovenská ženská jednotka (60. v renkingu WTA) Kužmová prehrala s Görgesovou (39.) piaty zo šiestich vzájomných zápasov a nevyrovnala svoje austrálske maximum spred roka, keď postúpila do 2. kola. Najlepší výsledok z desiatich účastí v hlavných súťažiach na grandslamových turnajoch dosiahla rodená Košičanka vlani na Roland Garros v Paríži, keď postúpila do 3. kola.

V pondelok sa v Melbourne Parku predstaví zo Slovákov aj úspešný kvalifikant Norbert Gombos. Dvadsaťdeväťročný Gombos (113. v rebríčku ATP) si na dvorci číslo 10 približne po 7.00 h ráno zahrá proti Španielovi Alejandrovi Davidovichovi Fokinovi, 88. hráčovi singlového rebríčka ATP. Z dvoch doterajších vzájomných zápasov slovenský tenista raz zvíťazil, bolo to na antukovom challengeri na Malorke v roku 2018. Dvadsaťdeväťročný galantský rodák Gombos si v hlavnej súťaži v Melbourne zahrá po prvý raz.

Dvojhra žien - 1. kolo:
Viktória Kužmová (SR) - Julia Görgesová (Nem.) 1:6, 2:6

Federer ovládol v Melbourne už 98. zápas vo dvojhre

Program úvodného hracieho dňa tenisového Australian Open síce narušil dážď, no napriek tomu si už niekoľko favoritov zabezpečilo postup do druhého kola. Pri rekordnej 21. účasti v hlavnej časti turnaja nezaváhal švajčiarsky tenisový velikán Roger Federer, ktorý vo svojom prvom vystúpení v Melbourne Parku poľahky zdolal Američana Steva Johnsona 6:3, 6:2, 6:2.

Väčšina zápasu sa pre nepriazeň počasia odohrala pod zatvorenou strechou Arény Roda Lavera a halové podmienky 38-ročnému Švajčiarovi svedčali. Zahral 30 víťazných úderov, vrátane desiatich es. Po prvom servise vyhral 80% loptičiek a ani raz nestratil podanie. Zápas napokon trval iba 84 minút a rodák z Bazileja dosiahol už 98. singlové víťazstvo v hlavnej súťaži na Australian Open. Hrá ju pravidelne od roku 2000.

"Som rád, že som späť v Austrálii. Prvé kolo býva ťažké, ale pre mňa to bol dobrý zápas. Vynechal som ATP Cup, ale tvrdo som trénoval. Tiež som bol na dovolenke v Južnej Amerike, stretol som tam skvelých ľudí a potreboval som si trochu oddýchnuť. Myslím si, že som sa dobre naladil na túto sezónu a som šťastný, že kvalitný tréning sa dnes ukázal aj na kurte," povedal Federer v televíznom rozhovore s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

Cez prvé kolo neprešiel mladý Kanaďan Denis Shapovalov. Turnajová trinástka sa nečakane rýchlo lúči po štvorsetovej prehre s Maďarom Mártonom Fucsovicsom 3:6, 7:6 (7), 1:6, 6:7 (3). Zápas trval 3:13 h, Shapovalov súperovi pomohol k víťazstvu 62 nevynútenými chybami a iba jedným premeneným brejkbalom zo siedmich možností. O svoje podanie prišiel šesťkrát. "Je to jedno z najväčších víťazstiev mojej kariére. Veľmi som chcel uspieť v tomto zápase a na mojom výkone to aj bolo vidieť," uviedol Márton Fucsovics, 67. hráč rebríčka ATP. "Bol som príliš nervózny, hoci pred turnajom som mal dobrú formu. S tým napätím na rakete to dnes nešlo," trpko skonštatoval 20-ročný Shapovalov.

V ženskej časti turnaja nemala problém s postupom Serena Williamsová, ktorá zdolala Rusku Anastasiu Potapovovú jednoznačne 6:0, 6:3. Americká legenda sa na kurte nezdržala ani hodinu a vykročila v ústrety zisku 24. grandslamového titulu. "Cítim, že som začala veľmi dobre. V prvom sete som bola veľmi silná, na čom som neskôr stavala. Myslím si, že na tomto turnaji sa môžem stále zlepšovať," povedala 38-ročná Američanka na tlačovej konferencii.

V úvodnom kole Australian Open 2020 nezaváhali ani ďalšie favoritky ženskej dvojhry. Obhajkyňa titulu Japonka Naomi Osaková zvíťazila nad Češkou Marie Bouzkovou 6:2, 6:4 a v českom derby deklasovala Petra Kvitová krajanku Kateřinu Siniakovú 6:1, 6:0. Američanka Kristie Ahnová mala v pondelok šancu ukončiť kariéru lúčiacej sa Dánky Caroline Wozniackej, ale v Melbourne si balí kufre po prehre 1:6, 3:6. Víťazka z roku 2018 potrebovala na postup do 2. kola 85 minút. "Cítim sa dobre, prvé kolo je vždy lotéria, najmä ak si uvedomím, že toto je môj posledný turnaj. Sú v tom veľké emócie, ale snažila som sa ich kontrolovať. Myslím si, že sa mi to podarilo veľmi dobre," uviedla bývalá svetová jednotka Wozniacka na webe WTA.

Výsledky - Australian Open 2020 - pondelok:

Dvojhra mužov - 1. kolo:
Roger Federer (Švaj.-3) - Steve Johnson (USA) 6:3, 6:2, 6:2
Márton Fucsovics (Maď.) - Denis Shapovalov (Kan.-13) 6:3, 6:7 (7), 6:1, 7:6 (3)

Dvojhra žien - 1. kolo:
Serena Williamsová (USA-8) - Anastasia Potapovová (Rus.) 6:0, 6:3
Naomi Osaková (Jap.-3) - Marie Bouzková (ČR) 6:2, 6:4
Petra Kvitová (ČR-7) - Kateřina Siniaková (ČR) 6:1, 6:0
Caroline Wozniacka (Dán.) - Kristie Ahnová (USA) 6:1, 6:3

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora