Tenis - 21.01.2020 08:35

Stop! Australian Open pre nás v dvojhre končí

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Schmiedlová končí v 1. kole, v dvoch setoch nestačila na Bencicovú

Už po druhom hracom dni tenisového Australian Open nemá Slovensko zastúpenie vo dvojhre žien. Po Viktórii Kužmovej skončila v prvom kole aj jej krajanka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá v utorňajšom dueli prehrala s nasadenou šestkou turnaja Švajčiarkou Belindou Bencicovou 3:6, 5:7. Rodáčka z Flawilu sa Slovenke revanšovala za minuloročnú semifinálovú prehru z austrálskeho Hobartu a vo vzájomnej bilancii sa ujala tesného vedenia 2:1.

Schmiedlová nezvládla najmä začiatok prvého setu. Stratila úvodné dva servisy a rýchlo prehrávala 0:4. Následne sériou troch gemov ešte dokázala vykresať iskierku nádeje, v ôsmom geme mala dokonca brejkbal na vyrovnanie skóre, ale napokon úvodné dejstvo za 40 minút prehrala pomerom 3:6. Košická rodáčka súperke pomohla šiestimi dvojchybami a celkovo 17 nevynútenými chybami.

Druhý set sa začal lepšie pre Slovenku, ktorá dvakrát získala podanie súperky a za priaznivého stavu 3:0 mala pri svojom podaní náskok 40:0. Ten však premrhala a Švajčiarka postupne dokázala vyrovnať. Napokon boli diváci v Margaret Court Arene svedkom dramatickej koncovky setu. Pri skóre 5:5 nevyužila Slovenka ďalšie šance v podobe dvoch brejkbalov, čo sa jej vypomstilo. V nasledujúcom dvanástom geme Bencicová zápas ukončila, keď donútila súperku zahrať úder do siete.

Anna Karolína Schmiedlová štvrtýkrát za sebou nezvládla na Australian Open už svoju prvú prekážku. Jej maximom na úvodnom grandslame sezóny zostávajú účasti v 2. kole v rokoch 2014 a 2015. Celkovo v hlavnej fáze tohto turnaja vyhrala iba dva zápasy. Bencicová potvrdila úlohu favoritky a v druhom kole sa stretne s víťazkou duelu medzi Ruskou Ludmillou Samsonovovou a Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

Výsledok - Australian Open - dvojhra žien - 1. kolo
Belinda Bencicová (Švaj.-6) - Anna Karolína Schmiedlová (SR) 6:3, 7:5

Gombos vo svojom debute v hlavnej súťaži v Melbourne prehral v piatich setoch

Slovenský tenista Norbert Gombos neuspel v utorňajšom zápase 1. kola dvojhry mužov na grandslamovom Australian Open v Melbourne. Pri svojom debute v hlavnej časti tohto turnaja prehral s nenasadeným Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom v piatich setoch 6:4, 4:6, 6:2, 3:6, 2:6. Zápas trval viac než tri hodiny a 29-ročnému rodákovi z Galanty napokon nepomohlo ani 53 víťazných úderov či tucet odvrátených brejkbalov súpera. Celkovo to bola štvrtá účasť Gombosa v hlavnej súťaži na turnajoch "veľkej štvorky", zatiaľ ani raz neprešiel do 2. kola.

"Začal som veľmi dobre, vyhral som prvý set. V druhom sete som mal brejk, škoda že mi nevyšiel gem na jeho potvrdenie. Aj vo štvrtom sete som mal brejkbaly, ale nevyužil som ich. Na začiatku piateho setu mi súper odišiel na 0:3 s double brejkom. To bola veľká škoda, už som jeho náskok nedostihol," uviedol Norbert Gombos pre spravodajstvo Rádia Slovensko.

V úvode duelu si obaja hráči vymenili podania, ale bol to Gombos (113. v rebríčku ATP), ktorý sa napokon tešil zo zisku prvého setu. Ako kľúčový sa ukázal byť brejk v piatom geme či udržanie vlastného servisu v dramatickej desiatej hre. Ako cez kopírak sa začalo aj druhé dejstvo, keď slovenský tenista opäť nedokázal potvrdiť brejk. Za stavu 4:5 z jeho pohľadu išiel podávať na udržanie sa v sete, ale svoju úlohu nezvládol, a tak Španiel s ruskými koreňmi vyrovnal.

Tretie dejstvo získal rodák z Galanty jednoznačne 6:2 a bol blízko k postupu do ďalšieho kola. Vo štvrtom sete mal za vyrovnaného stavu 2:2 dve možnosti na zisk súperovho servisu, ale tie nedokázal premeniť. Naopak, 88. hráč sveta Fokina si vďaka jednému prelomenému servisu vybojoval rozhodujúci piaty set, do ktorého vstúpil ako víchor a štyrmi gemami po sebe získal kľúčový trhák. Za stavu 5:2 ukončil zápas pri svojom podaní, keď premenil v poradí tretí mečbal. Vzájomnú bilanciu tak upravil na 2:1 zo svojho pohľadu.

Výsledok - Australian Open - dvojhra mužov - 1. kolo
Alejandro Davidovich Fokina (Šp.) - Norbert Gombos (SR) 4:6, 6:4, 2:6, 6:3, 6:2

Kovalík sa o prekvapenie nepostaral, Carreňovi-Bustovi zobral iba set

Už po druhom hracom dni tenisového Australian Open 2020 nemá Slovensko zastúpenie vo dvojhre mužov, respektíve žien. Poslednou nádejou v singlových súťažiach bol 27-ročný Jozef Kovalík, ktorý sa do hlavnej časti dostal ako tzv. lucky loser. V prvom kole sa však o prekvapenie nepostaral a aktuálne 30. hráčovi sveta Španielovi Pablovi Carreňovi-Bustovi podľahol v štyroch setoch 4:6, 6:3, 1:6, 6:7 (2).

Rodák z Bratislavy sa v hlavnej časti dvojhry na Australian Open predstavil po druhý raz, ale do druhého kola ani tentokrát neprenikol. V prvých dvoch setoch predvádzali obaja tenisti veľmi dobré výkony na servise a v oboch prípadoch rozhodoval iba jeden brejk. V úvodnom dejstve za stavu 3:3 prišiel o podanie Kovalík a v druhom sete pre zmenu stratil jedno podanie 28-ročný Carreňo-Busta.

V druhej polovici zápasu sa ukázala väčšia kvalita na strane Španiela. Tretí set vyhral za 28 minút jednoznačne 6:1 a vo štvrtom dejstve lepšie zvládol rozhodujúci tajbrejk. V ňom triumfoval pomerom 7:2 a vybojoval si postup do druhého kola. V ňom bude obhajca vlaňajšieho osemfinále opäť favoritom, keďže bude čeliť víťazovi stretnutia medzi dvoma úspešnými kvalifikantmi. Vyzve ho Američan Christopher Eubanks alebo Nemec Peter Gojowczyk.

Výsledok - Australian Open 2020 - dvojhra mužov - 1. kolo
Jozef Kovalík (SR) - Pablo Carreňo-Busta (Šp.-27) 4:6, 6:3, 1:6, 6:7 (2)

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora