Tenis - 25.01.2020 14:11

Jastrabie oko mieri na antuku. Premiéru bude mať vo februári

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/ATPtour.com/Youtube

Sporné rozhodnutia sa v tenisových zápasoch po zavedení jastrabieho oka vytratili. Na antuke sa však táto technológia nevyužívala, pretože sa situácie posudzovali podľa odtlačkov loptičiek. To sa ale čoskoro stane minulosťou. Jastrabie oko totiž mieri aj na antukové turnaje a svoju premiéru si odbije vo februári v Brazílii.

V tomto roku však pôjde skôr o experiment. Novinka sa má objaviť na troch turnajoch naprieč kategóriami ATP 250, ATP 500 a ATP Masters 1000. Momentálne je potvrdené iba brazílske Rio de Janeiro, zástupca turnajov z kategórie ATP 500, no podľa vyjadrení vedenia ATP Tour sa jastrabieho oka dočká aj jeden z troch prestížnych turnajov v Monte Carle, Ríme či Madride.

Počas tejto skúšky nebude platiť limit troch možných "challengov" počas jedného setu. Hráči totiž budú mať možnosť použiť jastrabie oko neobmedzene. Toto rozhodnutie vzniklo preto, aby neboli tenisti ukrátení oproti turnajom, kde táto technológia k dispozícii nebude. ATP Tour tiež chce týmto krokom zamedziť sporným situáciám pri nepresných či nedostatočných odtlačkoch na antukových kurtoch.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora