Tenis - 28.01.2020 12:44

Federer sa vylízal zo 7 mečbalov, v semifinále s Djokovičom

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Fanúšikovia na Australian Open v Melbourne sa napokon dočkali semifinálového súboja velikánov Roger Federer verzus Novak Djokovič. Zatiaľ čo Srb Djokovič vo štvrťfinále bez väčších problémov za 169 minút vyprevadil z kurtu Kanaďana Milosa Raonica a zvíťazil 6:4, 6:3, 7:6 (1). Federer sa natrápil až-až. Napokon aj so šťastím odvrátil sedem mečbalov Američana Tennysa Sandgrena a zvíťazil za 3:31 h 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3. Nezlomný veterán po pätnásty raz postúpil medzi najlepších štyroch hráčov v Melbourne Parku a stále má šancu na zisk 21. grandslamového titulu.

"Mal som šťastie, to musím povedať ako prvé. Pri mečbaloch som už len dúfal, že udržím loptičku v hre a súper ´nezabije´ nejaký víťazný úder. Keď mi to aj so šťastím vyšlo, striasol som zo seba tlak a potom to už išlo lepšie. Možno som si to dnes ani nezaslúžil, ale stojím tu ako víťaz a som veľmi šťastný," uviedol Roger Federer v prvom televíznom interview na kurte s Jimom Curierom.

K tomu, že si v treťom sete za stavu 0:3 vzal povolenú prestávku na ošetrenie, povedal: "Už som toho zažil v tenise veľmi veľa. Začal som cítiť slabiny, mal som problémy s nohou. Nechcel som to ukázať navonok, ale nechcel som to ani ´zabaliť, hoci som bol úplne zničený. Súper to nezvládol a ja som mal naozaj šťastie. To musím zdôrazniť. Teraz už nemám žiadne očakávania. Keď som dvakrát ušiel hrobárovi z lopaty, stať sa môže čokoľvek, ale emocionálne mám už asi svoj vrchol za sebou."

Federer už po druhý tento rok v Austrálii obrazne ušiel hrobárovi z lopaty a zároveň zvládol druhý päťsetový zápas.

V súboji tretieho kola sa vymanil z krajne nepriaznivého stavu 4:8 v supertajbrejku piateho setu proti Austrálčanovi Johnovi Millmanovi. Aktuálne proti 100. hráčovi rebríčka Sandgrenovi musel vo štvrtom sete čeliť 7 mečbalom, ale všetko úspešne prekonal. Šesťnásobný šampión Australian Open hral vo svojom pätnástom štvrťfinále v Melbourne Parku, dosiahol 102. singlové víťazstvo. čo sú rekordné čísla. Tridsaťosemročný Švajčiar už vyhlásil, že sa chce do Austrálie ako hráč vrátiť aj o rok.

Sandgren sa ako 28-ročný mohol prvýkrát v kariére prebojovať do semifinále na turnaji tzv. veľkej štvorky, ale tesne mu to nevyšlo. Jeho maximom zostáva štvrťfinále na Australian Open z roku 2018. Sandgren nevyužil obrovské šance v koncovke štvrtého setu. Už za stavu 5:4 sa pri podaní Federera dostal k trom mečbal, ale už takmer legendárny Švajčiar všetky odvrátil. Neskôr v tajbrejku za stavu 3:3 Federer po svojom podaní urobil ľahkú chybu z forhendu a Sandgren sa opäť priblížil k víťazstvu. Výborným podaním zvýšil na 5:3 aj 6:3 a vybojoval si ďalšie tri mečbaly. Švajčiarsky elegán však s pokojom Angličana odvrátil aj tieto tri hrozby. Američan si esom vynútil siedmu šancu, ale aj tá išla do stratena. Vo výmene s 19 údermi napokon Sandgren zahral nabiehaný bekhend do siete. Potom už prišiel na rad prvý setbal Federera, súper ho ešte zmaril esom. Pri druhom setbale však Švajčiar skvelým lobom prinútil súpera k chybe a vyrovnal na 2:2 na sety.

Švajčiar dostal povestné "momentum" na svoju stranu, a hoci frustrovaný súper naďalej bojoval, už mentálne nezvládal pokračovanie zápasu. Federer odskočil Sandgrenovi z 2:2 na 5:2 a Sandgren sa už aj úderovo trápil. Znížil ešte na 3:5, ale pri podaní Federera neodolal prvému mečbalu tenisového velikána. Po skvelom podaní súpera zahral loptičku do siete.

V druhom utorkovom štvrťfinále Djokovič nepovolil Raonicovi ani set

a uchoval si šancu na zisk rekordného ôsmeho titulu z Australian Open. Zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča zároveň potvrdil, že to vie na jedného z najlepšie podávajúcich hráčov na okruhu, vyhral nad Raonicom aj po desiaty raz z rovnakého počtu vzájomných zápasov. Práve podanie však 29-ročného rodáka z čiernohorskej Podgorice tentoraz nedržalo ako zvyčajne, v prvých dvoch setoch síce zahral 10 es, ale dvakrát prišiel o svoje podanie a to stačilo skúsenému 32-ročnému Srbovi na pohodlné vedenie 2:0 na sety. V treťom sete sa Raonic viac chytil na servise a aj v medzihre získaval viac "fiftínov", ale nezvládol koncovku. Za stavu 5:5 pustil súpera k štyrom brejkbalom, ale tieto hrozby ešte so šťastím odvrátil. Napokon sa hral tajbrejk, v ktorom dominoval presnejší a mentálne odolnejší Djokovič. Utvoril si náskok 3:0 a po ďalšom minibrejku 6:1. To už bolo na Raonica priveľa. Djokovič využil hneď prvý z piatich mečbalov, súper mu pomohol úderom do siete.

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Roger Federer (Švaj.-3) - Tennys Sandgren (USA) 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3
Novak Djokovič (Srb.-2) - Milos Raonic (Kan.-32) 6:4, 6:3, 7:6 (1)

Stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov:
Stan Wawrinka (Švaj..15) - Alexander Zverev (Nem.-7)
Rafael Nadal (Šp.-1) - Dominic Thiem (Rak.-5)

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora