Tenis - 31.01.2020 15:04

Dočkáme sa novej grandslamovej víťazky?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Už zajtra sa v ranných hodinách nášho času uskutoční ženské finále prvého grandslamového turnaja sezóny. Ten, kto čakal súboj Sereny Williamsovej s domácou Ashleigh Bartyovou zrejme bude sklamaný, no napriek tomu sa fanúšikovia majú na čo tešiť. Je totiž isté, že spoznáme novú víťazku Australian Open.

To, že sa doposiaľ z grandslamového titulu neradovala len 21-ročná Sofia Keninová je vo veľkej miere logické. Štrnásta nasadená hráčka pavúka si však na prvý titul z veľkej štvorky robí zálusk, no proti bude dvojnásobná grandslamová víťazka Garbiňe Muguruzová zo Španielska. Pred turnajom tridsiata druhá tenistka rebríčku WTA dokázala triumfovať v roku 2016 na Roland Garros a o rok neskôr aj na slávnom Wimbledone. V Austrálii však bola doteraz najďalej v semifinále a to práve v roku 2017. Po skvelom návrate ale ukazuje vôľu a odhodlanie pripísať si tretí veľký úspech.

Muguruzová na turnaji stratila len dva sety a to hneď v úvodných dvoch kolách. Následne však dokázala vyradiť štyri nasadené hráčky s celkovým skóre 8:0 na sety. Skvelú formu 26-ročnej Španielky naposledy pocítila Simona Halepová, ktorá zdatne vzdorovala, no nestačilo to ani na jeden získaný set. Ešte o čosi lepšie je na tom Muguruzovej finálová súperka. Keninová totiž stratila na tohtoročnom Australian Open jediný set a to proti najmladšej hráčke turnaja Cori Gauffovej v osemfinále. Aj v tomto prípade to bol mimoriadne vyrovnaný set, ktorý skončil až v tajbrejku. V semifinále Američanka nepotešila domácich fanúšikov, keď vyradila svetovú jednotku Ashleigh Bartyovú po totožnom výsledku, aký dosiahla Muguruzová proti Halepovej, teda 7:6, 7:5.

Pre talentovanú tenistku je to len tretia účasť na grandslamovom turnaji v Melbourne. V roku 2018 neprešla Keninová prvým, zatiaľčo o rok neskôr druhým kolom pavúka. Na turnajoch veľkej štvorky sa najďalej dostala minulý rok v Paríži na Roland Garros, kde hrala štvrté kolo. Bez ohľadu na to či v sobotňajšom finále uspeje alebo nie, bude v novom vydaní svetového rebríčku v najlepšej desiatke. Ak finále nezvládne, ocitne sa na deviatom mieste. Ak však Muguruzovú porazí, vyskočí na siedmu priečku. Španielka sa v hodnotení WTA posunie rapídnejšie. V prípade prehry vo finále bude šestnásta, no ak turnaj vyhrá posunie sa až na dvanástu priečku, čo by bolo vylepšenie o dvadsať miest oproti štartu turnaja.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora