Tenis - 22.03.2020 16:22

Narodeniny oslavuje tenista, ktorý ako jediný porazil Nadala v Davis Cupe

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Tak ako aj v posledných dňoch, aj dnes sme sa pozreli trošku do histórie. V nej svieti rok 1975, v ktorom sa narodil bývalý český tenisový reprezentant Jiří Novák. Možno vám toto meno nič nehovorí, no verte či nie, stále je to jediný hráč na svete, ktorý v daviscupovej dvojhre dokázal poraziť Rafaela Nadala.

Tento míľnik dosiahol ešte začiatkom februára 2004. Pre Nadala to bol vôbec prvý zápas vo dvojhre v Davisovom pohári. V tom čase 17-ročný španielsky mladík podľahol Novákovi 0:3 na sety a v Brne si tak pripísal premiérovu porážku v tejto súťaži. Odvtedy však v daviscupovej dvojhre Nadal neprehral. Dalších 29 stretnutí zvládol a Novák tak zostáva jeho jediným premožiteľom. Čechova bilancia sa v Davis Cupe zastavila na hranici 17-5 vo dvojhre a 10-2 vo štvorhre.

Na grandslamoch nedosiahol dnes 45-ročný Novák výraznejšie úspechy. Výnimkou je iba sezóna 2002 a jeho účinkovanie na Australian Open, kde sa dostal až do semifinále. V ňom ako dvadsiaty šiesty nasadený nestačil na Švéda Thomasa Johanssona, ktorý sa napokon stal celkovým víťazom prvého grandslamu sezóny. Po ukončení kariéry pôsobil Novák istý čas ako tréner aktuálnej českej jednotky Jiřího Veselého, ktorý bol strojcom nedávneho úspechu Česka v daviscupovom stretnutí proti Slovensku.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora