Tenis - 24.03.2020 14:55

Marián Vajda narodeninovým oslávencom

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Bývalý slovenský tenista, dnes tréner svetovej tenisovej jednotky Marián Vajda oslavuje svoje 55. narodeniny. Práve on už niekoľko rokov úspešne reprezentuje slovenské trénerstvo nielen v tenisovom, ale aj športovom svete. Ako kouč Novaka Djokoviča získal desiatky úspechov a zaradil sa tak medzi velikánov v trénerskej komunite.

Vajda sám hrával tenis v období od roku 1984 do roku 1994, počas ktorého sa dostal napríklad na 34. priečku vo svetovom rebríčku ATP. Spomedzi grandslamových turnajov sa mu najviac darilo na French Open, kde sa v roku 1991 prebojoval do tretieho kola, čo je jeho najväčší úspech na turnajoch veľkej štvorky. Jeho meno sa taktiež spája so slovenskou daviscupovou či fedcupovou reprezentáciou. Obe totiž viedol z pozície hlavného trénera.

Od roku 2006 však pôsobí ako tréner Novaka Djokoviča. Dlhodobá spolupráca dostala menšie trhliny v roku 2013, kedy sa do tímu pridal aj Nemec Boris Becker. Ten však ako hlavný kouč srbského tenistu vydržal len do roku 2016, zatiaľ čo práca Vajdu, napriek menším komplikáciám, pokračovala. S aktuálnou svetovou jednotkou vyhral všetkých sedemnásť grandslamových titulov, ktoré Djokovič doposiaľ nazbieral. Je tak najúspešnejším trénerom v tejto štatistike.

Naposledy sa spoločne radovali z grandslamového triumfu začiatkom februára, kedy Djokovič vyhral Australian Open. V dramatickom finále porazil Dominica Thiema a pripísal si tak už ôsmy titul na kurtoch v Melbourne. Vajda však nazbieral aj niekoľko individuálnych ocenení. V roku 2018 napríklad uspel v kategórii ATP tréner roka. Dnes 55-ročný tréner je tiež spájaný so Slovenskom rodinou, keďže jeho brat je známy herec Jozef Vajda.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora